wtorek, 20 sierpnia 2013

Kruchy torcik z malinami - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com


























Torcik na lato. Nie za słodki, orzeźwiający, doskonały do popołudniowej kawy.
Jest to torcik na kruchym cieście, przełożony malinowym dżemem z musem jogurtowo - malinowym. Udekorowany świeżymi malinami i malinową galaretką.

SKŁADNIKI : (tortownica 26 cm) (2 godz. + 6 godzin oczekiwania)


Ciasto :
  • 200g margaryny
  • 200g cukru
  • 2 żółtka
  • 300g mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały słoik dżemu malinowego
  • 500g malin do dekoracji
  • 1 galaretka malinowa

Mus malinowy :

  • 600g jogurtu greckiego naturalnego
  • 100g cukru pudru
  • 2 duże łyżki żelatyny 
  • 1 szkl malin


    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki. Wszystko składniki posiekać nożem i szybko zagnieść kruche ciasto. 
Zawinąć w folię i zostawić na pół godziny w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą cienko rozwałkować na wielkość średnicy tortownicy. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, a boki posmarować masłem.
Położyć pierwszy placek obciąć ewentualny nadmiar ciasta i ponakuwać widelcem. Posmarować dżemem i przykryć drugim plackiem, który również nakuwamy widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180' ok. 45 minut na złoty kolor.
Upieczony pozostawiamy do ostygnięcia w tortownicy.

Mus malinowy:
Maliny zagotować z cukrem. Dodać żelatynę i dokładnie mieszać, aż do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Wlać do malin zimny jogurt, wymieszać.
Tak przygotowany mus wylać do tortownicy na kruche i chłodne ciasto.
Nim mus całkiem stężeje udekorować malinami. Wstawić do lodówki.

Przygotować galaretkę wg. przepisu na opakowaniu. Wystudzić i zimną, lekko tężejącą galaretką zalać maliny. Pozostawić na kilka godzin w lodówce do całkowitego zastygnięcia. 
Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej lub odczekać kilka godzin, aż wszystko dobrze zastygnie. Przed podaniem obkroić tortownice gorącym nożem i zdjąć obręcz. To pozwoli uniknąć problemu w czasie jego krojenia.
Smacznego!

2 komentarze: