Na pewno zadowoli niejedno podniebienie. Polecam!
SKŁADNIKI:(tortownica 26cm)
- 2 jajka
- 200g cukru (trzcinowy)
- 1 cukier waniliowy
- 150ml oleju
- 150g rozdrobnionych orzechów lub migdałów
- 300g startej marchwi (ok.2 szklanki)
- 240g ananasa z puszki bez soku (6-8 plasterków pokrojonych w drobną kostkę)
- 3 łyżki rodzynek
- 280g mąki
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 1 ugotowana marchew
- 500-600g serka mascarpone (musi być zimny)
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
WYKONANIE:
Przygotować tortownicę (posmarować masłem i wyłożyć boki, kołnierzem z pergaminu).
Jajka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Połączyć z olejem.
Do ciasta dodać startą marchew, kostkę z ananasa, rozdrobnione migdały lub orzechy, rodzynki. Wszystko wymieszać. Pod koniec połączyć ciasto z przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy, piec w nagrzanym piekarniku w 180' przez 60 minut. Sprawdzić patyczkiem środek,czy jest upieczony, ewentualnie dopiec.
Pozostawić do ostygnięcia.
Całkowicie zimny przekroić na pół i przełożyć kremem z serka mascarpone. Obłożyć bok i udekorować ugotowaną marchwią i kakaem według gustu.
Smacznego!
Tort z bajkowych ilustracji inspirowany czarem marzeń -
OdpowiedzUsuń