sobota, 14 września 2013

Tort z marchwi, bakalii i serka mascarpone - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Przepyszny torcik. Byłam zachwycona jego smakiem i aromatem. Dzięki marchwi jest wilgotny, zaś bakalie i serek mascarpone nadają mu bardziej królewski smak i wygląd.
Na pewno zadowoli niejedno podniebienie. Polecam!


SKŁADNIKI:(tortownica 26cm)
  • 2 jajka
  • 200g cukru (trzcinowy)
  • 1 cukier waniliowy
  • 150ml oleju
  • 150g rozdrobnionych orzechów lub migdałów
  • 300g startej marchwi (ok.2 szklanki)
  • 240g ananasa z puszki bez soku (6-8 plasterków pokrojonych w drobną kostkę)
  • 3 łyżki rodzynek
  • 280g mąki
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao
  • 1 ugotowana marchew
KREM:
  • 500-600g serka mascarpone (musi być zimny)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
Serek mascarpone dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, dodać kilka kropli soku z cytryny. Zachować w lodówce do czasu przedkładania tortu .


WYKONANIE:
Przygotować tortownicę (posmarować masłem i wyłożyć boki, kołnierzem z pergaminu).

Jajka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Połączyć z olejem. 
Do ciasta dodać startą marchew, kostkę z ananasa, rozdrobnione migdały lub orzechy, rodzynki. Wszystko wymieszać. Pod koniec połączyć ciasto z przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy, piec w nagrzanym piekarniku w 180' przez 60 minut. Sprawdzić patyczkiem środek,czy jest upieczony, ewentualnie dopiec.
Pozostawić do ostygnięcia.
Całkowicie zimny przekroić na pół i przełożyć kremem z serka mascarpone. Obłożyć bok i udekorować ugotowaną marchwią i kakaem według gustu.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Tort z bajkowych ilustracji inspirowany czarem marzeń -

    OdpowiedzUsuń