niedziela, 3 listopada 2013

Kolorowa babka z białek















SKŁADNIKI: (duża keksówka lub tortownica 26cm)(czas przygotowania: 70 minut)



  • 8 białek 
  • 300g cukru 
  • 3/4 szkl oleju 
  • 250g mąki 
  • 1 łyżeczka p.d.p.(proszek do pieczenia)
  • cukier waniliowy
Dodatkowo: 
  • 1 łyżka kakao 
  • 80g maku 
  • 3 łyżki wiórek kokosowych 
  • 1 czubata łyżka czerwonego kisielu
WYKONANIE: 
Białka ubić na pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Do gotowej piany dodajemy na przemian olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie miksujemy do wyczerpania składników. Ciasto dzielimy na 4 części. 1. biała, 2. dodać kakao, 3. dodać mak, 4. dodać kisiel. Wymieszać.

Do przygotowanej tortownicy(26cm) lub keksówki wylewamy ciasto białe, kakaowe, z makiem i różowe. Jeśli będziemy kłaść łyżką kleksy po upieczeniu będzie ładniejsze. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180' ok 60 minut. 
Można chłodne polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Rewelacyjna, ja odłożyłam 3 części ciasta po 3/4 szklanki i wymieszałam kisiel,kakao i mak,reszte białego ciasta wlałam do formy i porobiłam kolorowe kleksy, kokosu nie dodawałam. Polecam, pyszna i zabawna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz. Cieszy mnie ,że się udała i smakowała. Zapraszam do wypróbowania innych przepisów. Ps. Można dołączyć się do facebooka EsmeraldaZeSmakiem. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń