SKŁADNIKI: (duża keksówka lub tortownica 26cm)(czas przygotowania: 70 minut)
- 8 białek
- 300g cukru
- 3/4 szkl oleju
- 250g mąki
- 1 łyżeczka p.d.p.(proszek do pieczenia)
- cukier waniliowy
- 1 łyżka kakao
- 80g maku
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 1 czubata łyżka czerwonego kisielu
Białka ubić na pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Do gotowej piany dodajemy na przemian olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie miksujemy do wyczerpania składników. Ciasto dzielimy na 4 części. 1. biała, 2. dodać kakao, 3. dodać mak, 4. dodać kisiel. Wymieszać.
Do przygotowanej tortownicy(26cm) lub keksówki wylewamy ciasto białe, kakaowe, z makiem i różowe. Jeśli będziemy kłaść łyżką kleksy po upieczeniu będzie ładniejsze. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180' ok 60 minut.
Można chłodne polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Rewelacyjna, ja odłożyłam 3 części ciasta po 3/4 szklanki i wymieszałam kisiel,kakao i mak,reszte białego ciasta wlałam do formy i porobiłam kolorowe kleksy, kokosu nie dodawałam. Polecam, pyszna i zabawna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Cieszy mnie ,że się udała i smakowała. Zapraszam do wypróbowania innych przepisów. Ps. Można dołączyć się do facebooka EsmeraldaZeSmakiem. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń