SKŁADNIKI: forma na babkę (może być z otworem) (czas przygotowania: ok.3 godziny)
Ciasto:
- 7 jajek
- 350g masła lub dobrej margaryny
- 350g cukru
- 350g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo 100g cukru do lukru z soku cytrynowego.
Sok z cytryn wlać do małego rondelka i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu bez mieszkania, do czasu rozpuszczenia się całkowitego cukru. Letnim nasączyć biszkopty.
Krem:
- 1 masło(miękkie)
- 150g cukru pudru
- kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku
Dodatkowo:
Można kupić biały fondant i zabarwić go kolorowym żelem.
Jeśli nie macie masy cukrowej, możecie zrobić ją z różowych pianek.
100g pianek skropić wodą i podgrzać w mikrofali. Następnie wymieszać, dodawać cukier puder (ok.100g) i wyrabiać masę (najlepiej dłonie natłuścić masłem) Dobrze jest dodać odrobinę glukozy.
WYKONANIE:
Biszkopt należy zrobić dzień wcześniej. Łatwiej nam będzie go przekroić i jest twardszy.
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
Cytryny sparzyć, osuszyć i zatrzeć skórkę. Zachować. Owoce przekroić i wycisnąć sok. Zachować.
Miękkie masło miksujemy na puszysty krem.
Żółtka oddzielić od białek i uwiercić z 300g cukru na kogel-mogel.
Do maślanego kremu dodajemy partiami kogel-mogel i miksujemy na puszysty krem, gdyby nam się zaczynał rozdzielać dodać trochę mąki i dalej miksować, aż do zużycia całego kogla.
Z białek ubić sztywną pianę +50g cukru.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Do masy maślanej dodajemy na przemian mąkę i pianę, delikatnie mieszając. Dodać skórkę z cytryn. Wymieszać. Wyłożyć do wysypanej mąką formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180' przez ok. 70 minut. Sprawdzić patyczkiem środek i ewentualnie dopiec.
Upieczony przykryć czystą ściereczką i pozostawić na dobę do dokładnego wystygnięcia.
Przekładanie i dekoracja:
Na środek naszej patery lub okrągłej tacki położyć odrobinę kremu, aby nam się przykleił biszkopt.
Zimny biszkopt wyrównać. Przekroić na 3 placki. Nasączyć cytrynowym lukrem (nie mocząc brzegów). Zachować 2 łyżki kremu do przyklejenia masy cukrowej, a resztą posmarować biszkoptowe blaty.
Całość smarujemy cieniutko zachowanym kremem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia kremu.
W tym czasie należy przygotować fondant. Fondant, tak jak plastelina musi być elastyczny, dlatego należy go trochę pougniatać i porozciągać. Gotowy przykrywamy folią, aby nie wysychał.
Wyjąć przełożony biszkopt z lodówki. Zmierzyć jego promień (od środka do dolnego blatu).
Z lalki zdjąć ubranie, nogi do pasa owinąć folią spożywczą. Górę udekorować z masy fondant. Zachować.
Jeśli forma na babkę, w której piekliśmy biszkopt nie miała otworu, należy lekko wydrążyć biszkopt, aby w środek zmieściła nam się lalka do pasa. Pamiętać należy, że barbie mają długi nogi (można je odczepić lub upiec biszkopt zwiększając proporcje).
Z białego fondantu zrobiłam wstążki na dole i łącząc dwa kolory, kokardę. Część zachowałam do ukrycia połączenia spódnicy z pasem.
Fondant rozwałkować albo na okrąg 10cm większy od średnicy naszej formy lub na dwa szerokie paski (szerokości promienia i połowa obwodu naszego biszkoptu).
Ja zrobiłam z dwóch pasków. Łatwiej jest je układać jak materiał.
Na biszkopcie ułożyłam najpierw białą wstążkę na dole.
Potem spódnicę z dwóch części.
Następnie wkładamy lalkę z gotową górą.
Gdybym były duże luzy między lalką, a biszkoptem wypełnić folią spożywczą.
Lalkę i ,,spódnicę" połączyć białym fondantem. Doczepić kokardę i ostatecznie udekorować np: kwiatuszkami, serduszkami lub możemy nakłuć wzorki wykałaczką. Wszystko zależy od naszych zdolności i wyobraźni.
Aby nam się przykleiły kwiatuszki używamy mokrego potyczka lub maślanego kremu.
UWAGA! Masa cukrowa nie lubi wilgoci.
Zimą nie musimy jej chować do lodówki, ale dobrze by było tort przechować w pudełku z kartonu lub umieści go w dużym foliowym worku do czasu spożycia.
Mam nadzieję, że wszystko dokładnie wyjaśniłam. Możecie pisać, jeśli są jakieś wątpliwości lub patrzeć na zdjęcia.
Smacznego!
Śliczności torcik! Zastanawia mnie tylko, jak wygląda otwór ok.3 godziny...
OdpowiedzUsuńDziękuję za zauważony błąd w przepisie. Poprawimy znaki. Pozdrawiam.
Usuń