sobota, 14 grudnia 2013

Pieczony kurczak faszerowany serem i szynką


Bardzo łatwy w wykonaniu, soczysty i chrupiący. Nadzienie też proste i bardzo smaczne. Doskonały z ryżem, kaszą, ziemniakami czy surówką.

SKŁADNIKI:(4-6 os.)( 2 godz.oczekiwania i ok. 2-2,5 godz.pieczenia)

  • 1 duży kurczak (2kg) najlepiej z farmy eko
  • 3-4 kostki rosołowe drobiowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150g szynki drobiowej pokrojonej w kostkę
  • 150g startego żółtego sera
Dodatkowo folia aluminiowa ok. 160cm

WYKONANIE:
Kurczaka oczyścić i umyć. 

Oliwę wymieszać z sokiem, solą i natrzeć tuszkę z zewnątrz i w środku. Kostkę rosołową rozdrobnić i przykleić nacierając do tłustego kurczaka. Posypać bazylią. W środek włożyć farsz i spiąć kilkoma wykałaczkami. Odstawić na 2 godziny do lodówki. 
Przygotować folię tj. przeciąć w połowie długości, przyłożyć jedną do drugiej błyszczącą stroną, zawinąć 2 razy brzeg na szerokość 1 cm(będzie  przypominać szew spodni i powiększy szerokość naszej folii dwukrotnie na ok 58cm). Tak przygotowaną folię ułożyć na blaszce, a na niej położyć kurczaka i szczelnie zawinąć, łącząc ze sobą wszystkie brzegi podwójnym szwem tworząc aluminiową, szczelną torbę. 

Piec w nagrzanym piekarniku w 240'C przez 1,5 godziny. Następnie folię przeciąć przez środek, rozsunąć na boki tworząc ,,półmisek".
Kurczaka dopiec na złoty kolor polewając kilka razy wytopionym tłuszczem aż uzyskamy chrupiącą skórkę (ok. 30-40 minut) przed skończeniem nakłuć patyczkiem pierś kurczaka sprawdzając czy jest dobrze upieczony (powinien wypłynąć przezroczysty rosół).

Upieczony i gorący podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami czy surówką.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz