SKŁADNIKI: (6 os.) czas przygotowania: 30 minut
- 600g filetu z łososia (6)
- 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275g)
- sok z jednej pomarańczy
- 100g startego sera
- sól, pieprz, zioła np.rozmaryn
- roztrzepane jajko
Filet z łososia oczyścić i pozbawić
z ewentualnych ości i pokroić na 6 mniejszych filetów. Zalać sokiem z pomarańczy i posypać rozmarynem. Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce. Ciasto wyjąć i rozwinąć. Podzielić na 6 takich samych części.
Na trzy położyć filet z łososia, posolić i doprawić pieprzem. Środki pozostałych trzech nakroić w kilku miejscach nożem lub radełkiem i przykryć łososia. Zlepić i posmarować jajkiem. Po wierzchu posypać serem. To samo powtórzyć z drugim ciastem i pozostałym łososiem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C na złoty kolor ok. 20 minut.
Podawać sam lub w towarzystwie surówki np. z białej kapusty ,,Coleslaw"
Smacznego!
Uwielbiam łososie :D Super przepis ;)
OdpowiedzUsuń