poniedziałek, 13 stycznia 2014

Łosoś z pomarańczą w cieście francuskim

Bardzo smaczne, łatwe i szybkie danie. Doskonale nadaje się na obiad lub kolację. Świetnie spisze się też jako przekąska na przyjęciu.

SKŁADNIKI: (6 os.) czas przygotowania: 30 minut

  • 600g filetu z  łososia (6)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275g)
  • sok z jednej pomarańczy
  • 100g startego sera 
  • sól, pieprz, zioła np.rozmaryn 
  • roztrzepane jajko
WYKONANIE:
Filet z łososia oczyścić i pozbawić

z ewentualnych ości i pokroić na 6 mniejszych filetów. Zalać sokiem z pomarańczy i posypać rozmarynem. Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce. Ciasto wyjąć i rozwinąć. Podzielić na 6 takich samych części.
Na trzy położyć filet z łososia, posolić i doprawić pieprzem. Środki pozostałych trzech nakroić w kilku miejscach nożem lub radełkiem i przykryć łososia. Zlepić i posmarować jajkiem. Po wierzchu posypać serem. To samo powtórzyć z drugim ciastem i pozostałym łososiem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C na złoty kolor ok. 20 minut. 
Podawać sam lub w towarzystwie surówki np. z białej kapusty ,,Coleslaw"
Smacznego!

1 komentarz: