kaloryczny, pełny witamin i minerałów. Nie bójcie się dodać czereśni. Polecam warto spróbować.
SKŁADNIKI:(6-8os)
- Ok. 1kg dojrzałych pomidorów
- 1 papryka (ja użyłam czerwonej)
- 1-2 ogórki
- 200g wydrylowanych czereśni
- 1/2 cebuli
- 200ml wody lub lodu
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- Ocet do smaku ok.1 łyżki(dejerez, balsamiczny lub cytryna)
- Sól, pieprz do smaku.
WYKONANIE:
Warzywa umyć, obrać, pokroić w drobne kawałki. Czereśnie - wydrylować.
Wszystko dobrze zmiksować w blenderze. Dolać wodę, oliwę i ocet oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksować. Przecedzić przez sitko lub gazę (aby nie było skórek z pomidorów i czereśni). Gazpacho najlepiej smakuje mocno schłodzone!
Ponalewać w wysokie szklanki i dodać kostkę lodu.
Można pić jako sam koktajl lub jako dodatek do dania głównego np. do krewetek, ryby, kotleta itp.
PS. Gazpacho jeśli nie dodamy cebuli i czosnku możemy przechowywać w lodówce do dwóch dni (przed podaniem dokładnie zamieszać).
Smacznego!
Zapraszam do lajkowania mnie na facebooku :)
Dziękuję za dodanie do mojej akcji tak ciekawego przepisu. O istnieniu gazpacho z czereśniami do wiedziałam się dopiero niedawno. Jestem ciekawa jak smakuje. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń