piątek, 6 czerwca 2014

Gazpacho z czereśniami

Polecam hiszpańskie gazpacho z czereśniami. Doskonałe na letnie i gorące dni. Zaspakaja pragnienie, mało
kaloryczny, pełny witamin i minerałów. Nie bójcie się dodać czereśni. Polecam warto spróbować.

SKŁADNIKI:(6-8os)

  • Ok. 1kg dojrzałych pomidorów
  • 1 papryka (ja użyłam czerwonej)
  • 1-2 ogórki
  • 200g wydrylowanych czereśni 
  • 1/2 cebuli
  • 200ml wody lub lodu
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • Ocet do smaku ok.1 łyżki(dejerez, balsamiczny lub cytryna)
  • Sól, pieprz do smaku.
Przepis oryginalny zawiera jeszcze 150g czerstwej bułki, ząbek czosnku.

WYKONANIE:
Warzywa umyć, obrać, pokroić w drobne kawałki. Czereśnie - wydrylować.
Wszystko dobrze zmiksować w blenderze. Dolać wodę, oliwę i ocet oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksować. Przecedzić przez sitko lub gazę (aby nie było skórek z pomidorów i czereśni). Gazpacho najlepiej smakuje mocno schłodzone!
Ponalewać w wysokie szklanki i dodać kostkę lodu.
Można pić jako sam koktajl lub jako dodatek do dania głównego np. do krewetek, ryby, kotleta itp.
PS. Gazpacho jeśli nie dodamy cebuli i czosnku możemy przechowywać w lodówce do dwóch dni (przed podaniem dokładnie zamieszać).
Smacznego!


Zapraszam do lajkowania mnie na facebooku :)


¡Viva España!

1 komentarz:

  1. Dziękuję za dodanie do mojej akcji tak ciekawego przepisu. O istnieniu gazpacho z czereśniami do wiedziałam się dopiero niedawno. Jestem ciekawa jak smakuje. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń