sobota, 2 sierpnia 2014

Tarta z budyniem i czerwonymi porzeczkami

Dla smakoszy mało słodkich ciast tarta z budyniem i czerwonymi porzeczkami.

SKŁADNIKI: (okrągła forma: 25 cm) (czas przygotowania: 55 minut)

Ciasto:
  • 1/2 masła lub margaryny(zimne)
  • 1/2 szkl cukru
  • 2,5 szkl mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
Dodatkowo:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 l mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżek  cukru
Oraz:
  • 1 szkl czerwonych porzeczek (bez ogonków)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżek cukru
WYKONANIE:
Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie, wymieszać. 
Dodać masło pokrojone w kostkę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
Porzeczki umyć, pozbawić ogonków, zasypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Wymieszać i zachować.
Zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć formę. Nakłuć widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku w 180'C. na złoty kolor.
Ugotować według przepis dodając dodatkowo 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 4 łyżki cukru. 
Gorący wylać na podpieczony spód, posypać przygotowanymi porzeczkami i zapiec w piekarniku ok .20 minut.
Pozostawić do całkowitego schłodzenia. Zimny przechowywać w lodówce. 
Smacznego!



Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)

1 komentarz: