SKŁADNIKI: (okrągła forma: 25 cm) (czas przygotowania: 55 minut)
Ciasto:
- 1/2 masła lub margaryny(zimne)
- 1/2 szkl cukru
- 2,5 szkl mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Oraz:
- 1 szkl czerwonych porzeczek (bez ogonków)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżek cukru
Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie, wymieszać.
Dodać masło pokrojone w kostkę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
Porzeczki umyć, pozbawić ogonków, zasypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Wymieszać i zachować.
Zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć formę. Nakłuć widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku w 180'C. na złoty kolor.
Ugotować według przepis dodając dodatkowo 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 4 łyżki cukru.
Gorący wylać na podpieczony spód, posypać przygotowanymi porzeczkami i zapiec w piekarniku ok .20 minut.
Pozostawić do całkowitego schłodzenia. Zimny przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)
Świetna tarta :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń