sobota, 18 października 2014

Flaki wołowe z ciecierzycą-najlepsze



Jesień, a z nią większa ochota na kaloryczne dania.
Dziś proponuję hiszpańskie danie jednogarnkowe. Bardzo popularne w Galicji i nie tylko. Rozgrzeje nas w chłodne dni i doda energii. Przepis oryginalny zawiera głównie ciecierzycę, flaki oraz smażone warzywa.
Ja wzbogaciłam smak kawałkiem kiełbasy i mięsem.
Moja rodzina była zachwycona.
 Nawet jej najmłodsi członkowie zjedli wszystko bez marudzenia. 

SKŁADNIKI:(na 6-8 osób ; czas moczenia ciecierzycy i flaka 8 godzin + czas gotowania ok.60-90 minut. Uwaga! Ja gotowałam w szybkowarze, dlatego taka rozbieżność w czasie. Jeśli gotujemy w zwykłym garze, może to potrwać ok. 90 minut)


  • 700 g surowych flaków, najlepiej białych
  • 1 udko z kurczaka
  • 250 g mięsa np: karkówki
  • 250 g kiełbasy wędzonej 
  • 250-300 g surowej ciecierzycy
  • 2 duże marchwie 
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorów z puszki bez skórki i rozdrobnionych w blenderze
  • 2 liście laurowe
  • ok.1 łyżka soli
  • 1 łyżka czubata mąki
  • kilka łyżek oleju do podsmażenia cebuli z papryką i czosnkiem
  • pieprz czarny, pieprz cayena lub chile,
  •  kilka ziaren ziela angielskiego, papryka słodka, curry, majeranek, bazylia
  • 1 szklanka octu
  • woda


PRZYGOTOWANIE:
Najlepiej dzień wcześniej na wieczór namoczyć ciecierzycę (garbanzos)  w gorącej wodzie.
Flaki (callos) wołowe również dzień wcześniej należy odpowiednio przygotować.
Surowe flaki dokładnie czyścimy,kroimy w paski lub nieduże kwadraty (w Hiszpanii kroi się w kwadraty, aby było dobrze widać co się je). 
Następnie trzy razy blanszujemy z octem, czyli do garnka należy wlać wodę i 1/3 octu, zagotować, wrzucić flaki i gotować ok. 3 minuty, wylać na cedzak i przelać zimną wodą. Czynność to powtarzamy jeszcze dwa razy. Tak zblanszowane flaki  zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól.
 Pozostawić na kilka godzin lub najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu.
Następnego dnia do flaków, wsypać namoczoną dzień wcześniej ciecierzycę.
Mięso, udko bez kości oraz umytą i obraną marchew pokroić w kostkę i dodać do garnka. Ewentualnie dolać wodę (wszystko powinno być dobrze przykryte wodą).
Gotować pod przykryciem lub w szybkowarze (45 minut) do miękkości, na średnim ogniu. 
Na patelni podgrzać olej, wsypać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Czosnek obrać drobno posiekać.Paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Kiełbasę pokroić w plastry, podsmażyć z cebulą i papryką. Wszystko osuszyć na papierowym ręczniku. Dodać do ugotowanych flaków i ciecierzycy. Pogotować całość jeszcze z 5 minut bez przykrycia, wlać pomidory rozrobione  dokładnie z mąką i zagotować. Doprawić przyprawami i dosmakować.
Podawać gorące z chlebem lub bułką. Można posypać świeżą pietruszką.
Smacznego ;)

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku






























WYKONANIE:

1 komentarz:

  1. Świetny przepis Dorotko. Co prawda flaków w kuchni nie używam, bo rodzinka nie przepada, ale gotuję drobiowe albo z boczniaków. W takiej wersji przepis mogę wykorzystać. Dzkiękuję Dorotkoo za podpowiedź z ciecierzycą. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń