wtorek, 14 października 2014

Pudrowane poduszeczki-ciasteczka



Jeśli lubicie kruche i bardzo delikatne ciasteczka to proponuję właśnie te.
 Przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego  bloga Moje Wypieki i Nie Tylko link TUTAJ


SKŁADNIKI:

  •  3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 120 g masła (chłodne, ale nie twarde)
  • 2 jajka 
  • 125 ml białego wina(wytrawne)

Dodatkowo:

  • ok. 1 l olej roślinny do smażenia
  • cukier puder do oprószenia ciastek



WYKONANIE:


 Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i sól wymieszać.
 Na tarce o dużych oczkach zetrzeć masło, połączyć z mąką i palcami zrobić kruszonkę.
 Jajka wmieszać z winem przy użyciu trzepaczki. Wlać do kruszonki.
 Zagnieść ciasto, przełożyć  na oprószony mąką blat i dokładnie wyrobić.
 Ciasto włożyć do foliowego woreczka i umieścić w lodówce na ok. 1 godzinę.
 Po wyjęciu ponownie  chwilę wyrabiać,  podsypując mąką,  podzielić na kilka mniejszych porcji.
 Jedną zostawić do wałkowania, pozostałe odłożyć do woreczka, aby ciasto nie wyschło.
 O tym, że ciasteczka urosną, jak poduszeczki decyduje naprawdę bardzo cienko rozwałkowane ciasta. Musi być niemal przezroczyste i cienkie jak papier. Rozwałkowane grubiej, po usmażeniu będą płaskie, ale i te płaskie też możemy wykorzystać i np. przełożyć kremem.
 Wyciąć foremką (lub szklanką) kółka i usmaży je na rozgrzanym tłuszczu (jak faworki) na złoty kolor z obu stron. Nie wrzucać dużo na jeden raz, ponieważ sporo urosną. Usmażone wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :)


Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku





2 komentarze:

  1. Mniam, musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam rewelacyjny pomysł i wykonanie! Pozdrawiam i zapraszam również do Naszego kulinarnego świata.

    OdpowiedzUsuń