Bardzo mi się spodobał. Postanowiłam również i ja go zrobić.
Przepis na ciasto trochę zmodyfikowałam. Moje dzieci chętnie pomagały przy brodzie i wspólnymi siłami udał nam się taki duży Mikołaj.
Myślę, że na święta zrobimy jeszcze raz, tylko kilka mniejszych.
SKŁADNIKI:(na dużą blachę 25/35 cm ; czas przygotowania 40 minut + czas pieczenia 35 minut)
- 100 g cukru
- 150 ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 2 jajka
- ok.550 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka roztopionego masła
Dodatkowo
- ok. 50 ml śmietany do posmarowania ciasta + żółtko
- 2 rodzynki (na oczy)
- ewentualnie kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego do pomalowania czapki i nosa
- mąka do podsypywania ciasta
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Drożdże rozrobić z cukrem i mlekiem , wsypać pół szklanki mąki, wymieszać. Odstawić na 10 minut aby lekko urosły. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrabiać przez 10 minut drożdżowe ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu aby podwoiło swoją objętość,
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na kształt owalny, długości ok. 35 cm. Z drugiej odciąć kawałek na pompon, nos i wąsy. Pozostałe ciasto rozwałkować na okrągły placek o podobnej średnicy co twarz, posypać dobrze mąką, złożyć w pół, za pomocą radełka lub nożyczek ponacinać ciasto w długie i cienkie paski.
Część owalną posmarować roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Przykleić brodę, lekko skręcając drożdżowe paski.W połowie pozostałego ciasta zrobić zakładkę, przypominającą brzeg wełnianej czapki. Koniec zawinąć, przykleić pompon. przykleić nos i oczy z rodzynek. Całość posmarować śmietaną z żółtkiem. Czapkę i nos można pomalować czerwoną farbką.
Piec na blaszce wyłożonej pergaminem w 180'C na złoty kolor ok. 30 minut.
Smacznego;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem
Świetny pomysł, muszę też stworzyć takiego mikołajka
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Aż się buzia sama śmieje na jegk widok :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń