Przepyszne wspomnienie z lat dzieciństwa. Ciasto babkowe połączone z dżemem i mlekiem.
Samo w sobie już jest lekko wilgotne,a przełożone bitą śmietaną, wprost rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI:(blaszka 20x20 cm ; czas przygotowania 10 minut + czas pieczenia 55 minut)
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 125 ml oleju
- 250 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 14 łyżek mleka
- 200 g dżemu np. śliwkowy, wiśniowy, brzoskwiniowy
- szczypta soli
- 1 plaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki kwasku
PONCZ:
Wszystkie składniki gotować do momentu rozpuszczenia się cukru(nie mieszamy)
ŚMIETANA:
- 500 ml zimnej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki wody
POLEWA:
- 200 g czekolady 50% kakao
- 4 łyżki śmietanki 30%
WYKONANIE:
Jajka zmiksować w misce z cukrem i solą na puszysty krem kogel-mogel.
Dodać olej, połączyć z jajkami.
Do dżemu dolać kakao i mleko, dokładnie wymieszać.
Wlać całość do jajek i krótko zmiksować.
Wsypać przesianą mąkę z sodą oraz kwasek cytrynowy. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 55 minut.
Upieczony wyłożyć na metalową kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Zimny wyrównać , przekroić na pół.
Nasączyć ponczem, można posmarować dodatkowo delikatnie dżemem.
Przygotować bitą śmietanę.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w mikrofalówce.
Zimną śmietanę z cukrem pudrem delikatnie miksujemy, uważając aby nie przebić. Do prawie ubitej, dolać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
Przełożyć biszkopt bitą śmietaną, zostawiając 3-4 łyżki do dekoracji na rozetki.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Posmarować wierzch wuzetki. Pozostawić do zastygnięcia.
Udekorować rozetkami ze śmietany.
Smacznego;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Wspaniałe ciasto, pięknie wyszło! :)
OdpowiedzUsuń