sobota, 15 listopada 2014

Wuzetka z dżemem i bitą śmietaną








Przepyszne wspomnienie z lat dzieciństwa. Ciasto babkowe połączone z dżemem i mlekiem. 
Samo w sobie już jest lekko wilgotne,a przełożone bitą śmietaną, wprost rozpływa się w ustach.

SKŁADNIKI:(blaszka 20x20 cm ; czas przygotowania 10 minut + czas pieczenia 55 minut)

  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 14 łyżek mleka
  • 200 g dżemu np. śliwkowy, wiśniowy, brzoskwiniowy
  • szczypta soli
  • 1 plaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki kwasku 


PONCZ:

  • 125 ml wody 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki gotować do momentu rozpuszczenia się cukru(nie mieszamy) 


ŚMIETANA:

  • 500 ml zimnej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki wody


POLEWA:

  • 200 g czekolady 50% kakao
  • 4 łyżki śmietanki 30% 



WYKONANIE:
Jajka zmiksować w misce z cukrem i solą na puszysty krem kogel-mogel.
Dodać olej, połączyć z jajkami.
Do dżemu dolać kakao i mleko, dokładnie wymieszać.
Wlać całość do jajek i krótko zmiksować.
Wsypać przesianą mąkę z sodą oraz kwasek cytrynowy. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 55 minut.
Upieczony wyłożyć na metalową kratkę i pozostawić do ostygnięcia. 
Zimny wyrównać , przekroić na pół.
Nasączyć ponczem, można posmarować dodatkowo delikatnie dżemem.
Przygotować bitą śmietanę.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w mikrofalówce.
Zimną śmietanę z cukrem pudrem delikatnie miksujemy, uważając aby nie przebić. Do prawie ubitej, dolać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
Przełożyć biszkopt bitą śmietaną, zostawiając 3-4 łyżki do dekoracji na rozetki.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Posmarować wierzch wuzetki. Pozostawić do zastygnięcia.
Udekorować rozetkami ze śmietany.
Smacznego;)  

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku











1 komentarz: