poniedziałek, 19 stycznia 2015

"Serce" łososia z surówką





Do Walentynek coraz bliżej. Proponuję "serce" łososia z dodatkiem lekkiej i smacznej surówki. Ładnie  wygląda i doskonale smakuje. W sam raz   na romantyczny obiad lub kolację we dwoje.

SKŁADNIKI:(2 os. : czas przygotowania 20 minut)

  • 2 dzwonka z łososia
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 torba gotowej mieszanki na surówkę(np. mix z Lidla: endywia, cykoria czerwona i roszponka )
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki tartej marchwi najlepiej kiszonej
  • kilkanaście oliwek
  • 2 łyżki oliwy "virgen extra"
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Do salaterki wsypać mieszankę, marchew, oliwki, oliwę oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na dwa talerze.


Na dobrze rozgrzaną patelnię (najlepiej teflanową lub porcelanową),  ułożyć dzwonka z łososia, lekko nadać formę serca końcom. Posolić, popieprzyć i posypać  oregano. Podsmażyć ok. 2 minuty. Następnie bardzo delikatnie przekręcić na drugą stronę i dosmażyć wg. gustu.
Gotowy ułożyć na surówce lub osobnym talerzu.
"Serce" wyłożyć połówkami  pomidorków koktajlowych, dla podkreślenia romantycznego nastroju.
Smacznego :)


Walentynkowe menu

4 komentarze:

  1. Łosoś w kształcie serca - twoje danie pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Cieszy mnie, że Ci się podoba. Szybko,prosto i ładnie. Polecam i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Nie dość, że ładnie podany to jeszcze na pewno wyjątkowo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorotko, pięknie i pomysłowo. Uwielbiam łososia, a tak podanego... zjadłabym nawet o północy. :)

    OdpowiedzUsuń