niedziela, 11 stycznia 2015

Tort czekoladowy z musem bananowym





Na siódme urodziny, mój syn zażyczył sobie tort bananowy z czekoladą. Byłam zdziwiona jego wyborem i zachwycona nowym wyzwaniem. Robiłam już dużo tortów, ale takiego jeszcze w moim repertuarze nie było.  Zastanawiałam się jaki będzie rezultat mojego debiutu i nie spodziewałam się aż tak dużego sukcesu. Tort był niesamowicie delikatny, lekki o smaku wytrawnym i bardzo aromatyczny. Na długo jego smak zostanie w pamięci domowników i gości.
Tort polecam wszystkim miłośnikom bananów i czekolady oraz tym , którzy nie lubią ciast z ciężkim kremem.
SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 25 cm ; czas przygotowania ok. 3 godziny + czas oczekiwania ok.12 godzin)

BISZKOPT CZEKOLADOWO-JOGURTOWY

  • 10 jajek
  • 300 g cukru (drobnego)
  • 250 ml oleju
  • 250 g jogurtu (grecki)
  • 250 g czekolady deserowej
  • 420 g mąki (2,5 szklanki)
  • 2 płaskie łyżeczki sody 
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • szczypta soli
MUS BANANOWY:
  • 1 l  nektaru bananowo-brzoskwiniowego (z kartonu)
  • 4-5 dojrzałe banany
  • sok z jednej cytryny
  • 200 g cukru
  • 500 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej 
  • 2 łyżki żelatyny(20 g)
  • cukier waniliowy
PONCZ:
  • 1 szklanka "musu" bananowego, odlana z ugotowanego nektaru bananowo-brzoskwiniowego
  • 1 łyżka wódki
DEKORACJA:
  • 1/2 szklanka zimnej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka łyżek białej, tartej czekolady
  • 2 banany
  • 1 mandarynka
  • sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE: 

BISZKOPT:
Według mnie, najlepsza tortownica do biszkoptów, to tortownica wysoka z wyjmowanym dnem. Biszkopt lepiej i równomierniej nam w takiej  rośnie  (moja tortownica ma  10 cm wysokości). Jeśli nie posiadamy tak wysokiej formy, możemy sami podwyższyć naszą torownicę, za pomocą pergaminowego paska szerokiego na 10 cm, o obwodzie zewnętrznym naszej tortownicy. Tortownicę należy posmarować masłem i przykleić pergaminowy kołnierz.

 Dno również wykładamy pergaminowym krążkiem. Nie smarujemy pergaminu .

 Czekoladę rozpuścić w rondelku o grubym dnie z jogurtem (grecki).

Jajka zmiksować z cukrem i solą na kogel-mogel .
Do masy jajecznej wlać jogurt z czekoladą, olej i razem  zmiksować.
Następnie wsypać kwasek cytrynowy i przesianą mąkę z sodą. Dokładnie zmiksować mikserem na małych obrotach.

Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnie.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
Sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy) ewentualnie dopiec. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika lekko przestudzić (można  odwrócić górą do dołu). Pozostawić do schłodzenia.
Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
 Zimny  wyrównać, przekroić na 4  placki. Każdy nasączyć bananowym ponczem.


     PRZYGOTOWANIE MUSU:
Do rondelka wlać nektar. Dodać banany pokrojone w plasterki, sok z cytryny cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut, żeby rozgotować banany.
Odlać szklankę musu na poncz i przecedzić przez sitko.
Pozostały nektar dokładnie rozdrobnić blenderem. Całkowicie ostudzić.

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. lekko podgrzać i wymieszać z chłodnym musem bananowym.

Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, uważając aby nie przebić.
Dodać w kilku partiach do musu, delikatnie wymieszać.

Na paterze położyć obręcz z tortownicy w której piekliśmy biszkopt. Jeśli tortownica jest niska, musimy od środka wyłożyć ją pergaminowym kołnierzem, wysokim na 10 cm. Ułożyć   pierwszy biszkopt, na który wykładamy 1/4 część musu, lekko dociskamy i układamy kolejny biszkopt i mus, aż ułożymy  4 biszkopty i 4 części musu.Dokładnie wyrównać i wygładzić wierzch .
Wstawić na 12 godzin do lodówki.
Z zimnego i dokładnie zastygniętego tortu zdjąć delikatnie obręcz. Jeżeli nasza tortownica jest wysoka i nie wyłożyliśmy jej od środka pergaminem, można delikatnie podgrzać bok suszarką do włosów, to powinno ułatwić jej zdjęcie.

Dekoracja:

Ubić na sztywno zimną śmietankę z cukrem pudrem. Obłożyć bok, wygładzić i posypać tartą, białą czekoladą.
Wierzch dekorujemy tuż przed podaniem mandarynką i pokrojonymi w plasterki bananami, skropionymi sokiem z cytryny, co zapobiegnie ich ciemnieniu ; posypać tartą czekoladą.
Tort najlepiej spożyć  w ciągu 2 dni.

Smacznego :)





Serdecznie zapraszam na mój facebook

4 komentarze:

  1. uwielbiam banany w połączeniu z czekoladą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Jeśli będzie miała okazję , to zrób ten tort. Jest naprawdę bardzo pyszny I delikatny. Myślę,że na jednej porcji nie poprzestaniesz. :) pozdrawiam i dziękuję

      Usuń
  2. Banany z czekoladą tworzą bardzo zgrany duet, więc jestem pewna, że tort był przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten tort jest wyborny. Mam nadzieję, że może i Ty się skusisz na jego wykonanie. Jestem pewna, że Twoi znajomi będą nim również oczarowani. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń