Ciasto duńskie tak mi przypadło do gustu, że postanowiłam tym razem, wykonać je niemal jak w podręczniku. Składniki i proporcje te same, ale istnieje mała różnica w przygotowaniu. Za pierwszym razem użyłam masła o temperaturze pokojowej, które zawinęłam w ciasto drożdżowe, a następnie przez godzinę chodziłam w lodówce. Schłodzone wałkowałam i ponownie chłodziłam. Po 3 godzinach przygotowywałam drożdżówkę. Tym razem, wszystkie składniki oraz zimne masło pokrojone w kostkę, wymieszałam malakserem, zagniotłam szybko dość rzadkie ciasto i chłodziłam w lodówce(3 godziny + 6 godz.+ 12 godz.), a schłodzone za każdym razem, trzy razy składałam i wałkowałam.
Obydwa ciasta są równie dobre, ale każde robione jest inną techniką. Ten proces trwa znacznie dłużej, ale jeśli nie ma pośpiechu, polecam zrobić i ciasto ,,maraton ".
SKŁADNIKI na dużą porcję ciasta duńskiego ; czas przygotowania 10 minut + czas chłodzenia 3-6-12 godzin + potrójny czas wałkowania
- 300 ml zimnego mleka
- 3 łyżki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki
- 1 jajko
- zimne masło pokrojone w dużą kostkę
- mąka do podsypywania ciasta ok. 100 g
WYKONANIE:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę mleka i dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Do malaksera przesiać mąkę, dodać sól, jajko, wlać resztę mleka, rozczyn drożdżowy, masło pokrojone w kostkę i wyrobić szybko ciasto.
Ciasto jest dość lepkie i miękkie. Gotowe posypać mąką, schować do foliowego woreczka, zostawiając trochę luzu i schłodzić w lodówce 3 godziny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz