piątek, 26 czerwca 2015

Drożdżówki z wiśnią i nutellą{ciasto duńskie}


Drożdżówki są  niesamowicie smaczne, lekko maślane z podwójnym nadzieniem (nutella i powidła z wiśni). Ciepłe mają  chrupiącą skórkę, chłodne są  mięciutkie i delikatne, nawet na drugi dzień. Trochę się schodzi z przygotowaniem ciasta, ale naprawdę warto.

SKŁADNIKI: na ok. 20 średnich drożdżówek ; czas przygotowania 15 minut + czas chłodzenia 3-6-12 godzin + potrójny czas wałkowania + czas pieczenia 30 minut
  • 300 ml letniego mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • zimne masło pokrojone w dużą kostkę
  • mąka do podsypywania ciasta ok. 100 g
Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek
  • 1/2 szklanki nutelli
  • 1/2 szklanki powideł z wiśni


WYKONANIE:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę mleka i  dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić na 10 minut, żeby urosły.
Do malaksera przesiać mąkę, dodać sól, jajko, wlać resztę mleka, rozczyn drożdżowy, masło  pokrojone w kostkę i wyrobić szybko  ciasto.
Ciasto jest dość lepkie i miękkie. Gotowe posypać mąką, schować do foliowego woreczka, zostawiając trochę luzu i schłodzić w lodówce 3 godziny.

Po 3 godzinach wyjąć z woreczka, ułożyć na stolnicy posypanej mąką i rozwałkować na duży prostokąt (40x60 cm), złożyć trzy razy, jak kopertę, schować ponownie do woreczka i schłodzić tym razem 6 godzin w lodówce. Powtórzyć etap wałkowania i składania, i pozostawić ciasto w lodówce na 12 godzin. Po trzech etapach, ciasto podzielić na dwie części, każdą  rozwałkować na duży prostokąt i posmarować bardzo cienką warstwą nutelli oraz powidłami. Złożyć w kopertę, pokroić na 10 drożdżówek, szerokich na ok. 5 cm, każdą przekręcić o 180'. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem (zachowując odstępy). Posmarować roztrzepanym jajkiem,  odstawić na 10-15 minut , aby lekko podrosły. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C na złoty kolor.
Smacznego :)







7 komentarzy:

  1. Świetnie sie prezentują:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają, a pewnie jeszcze lepiej smakują. Nutella i wiśnie - nie ma chyba lepszego rozwiązania :) No może jeszcze banany :D Bosko Ci to wyszło. Pozdrawiam! http://vitraillight.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Można zrobić też z budyniem, serem, makiem. Bardzo pyszne są z orzechami i rodzynkami polane lukrem. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne musiały być :)
    Tylko w Danii wiśni nie ma... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma wiśni, ale czereśnie są. Dodasz soku z cytryny i będą jak wiśnie. Ps. Nie zmieścić ło mi się "z ciasta", czy powinnam napisać z ciasta wiedeńskiego? Ps. W Hiszpanii, ani rabarbaru, ani wiśni, ani agrestu nie znajdziesz. ;)

      Usuń