Czekoladowy ryż z bitą śmietaną (dla taty), to bardzo prosty i smaczny deser,
tak dla dorosłych, jak i dla dzieci.
SKŁADNIKI: 4-6 porcji ; czas przygotowania 60 minut
- 200 g ryżu (arroz redondo Brillante)
- 1,25 l mleka
- 2 łyżki cukru
- 125 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- 400 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix opcjonalnie
Do dekoracji:
- 3 łyżki bitej śmietany
- Owoce np: czereśnie, maliny, wiśnie
- Kilka listków mięty
WYKONANIE:
Do rondelka, najlepiej o grubym dnie, wlać mleko, wsypać ryż i szczyptę soli. Wszystko razem gotować na małym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki i kremowy (ok. 20-25 minut).
Kilka razy zamieszać, żeby się nie przypalił.
Gdy ryż będzie już chłodny, ubić na średnich obrotach śmietanę z cukrem pudrem, dodając opcjonalnie fix.
Odłożyć 3 łyżki do dekoracji na rozetki. Pozostałą delikatnie wymieszać z zimnym ryżem.
Przełożyć do pucharków i udekorować rozetkami ze śmietany oraz owocami i miętą.
Smacznego :)
5
Lubię takie kleiste desery
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Witaj. On nie jest do końca tak kleisty jak ryż na mleku. Bitą śmietana nadaje mu objętości i jest dobrze napowietrzny. Ps. Zrobiłam cruffiny, ale nie wyszły mi tak, jak na filmie, choć bardzo się starałam. Pozdrawiam
UsuńSpróbuję jeszcze raz, bo wyglądają niesamowicie ;)
UsuńMmm, wygląda na taki puszysty :) Pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuń