środa, 24 czerwca 2015

Czekoladowy ryż z bitą śmietaną



Czekoladowy ryż z bitą śmietaną (dla taty), to bardzo prosty i smaczny deser,
 tak dla dorosłych, jak i dla dzieci. 

SKŁADNIKI: 4-6 porcji ; czas przygotowania 60 minut

  • 200 g ryżu (arroz redondo Brillante)
  • 1,25 l mleka 
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli


  • 400 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 śmietan-fix opcjonalnie



Do dekoracji: 

  • 3 łyżki bitej śmietany
  • Owoce np: czereśnie, maliny, wiśnie 

  • Kilka listków  mięty
WYKONANIE:
Do rondelka, najlepiej o grubym dnie, wlać mleko, wsypać ryż i szczyptę soli. Wszystko razem gotować na małym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki i kremowy (ok. 20-25 minut).
 Kilka razy zamieszać, żeby się nie przypalił.
Do gorącego dodać czekoladę, połamaną w kostkę i wymieszać. Przykryć i odstawić do schłodzenia.
Gdy ryż będzie już chłodny, ubić na średnich obrotach śmietanę z cukrem pudrem, dodając opcjonalnie fix.
Odłożyć 3 łyżki do dekoracji na rozetki. Pozostałą delikatnie wymieszać z zimnym ryżem. 
Przełożyć do pucharków i udekorować rozetkami ze śmietany oraz owocami i miętą.
Smacznego :) 




Przysmaki dla taty 5


















5

4 komentarze:

  1. Lubię takie kleiste desery
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. On nie jest do końca tak kleisty jak ryż na mleku. Bitą śmietana nadaje mu objętości i jest dobrze napowietrzny. Ps. Zrobiłam cruffiny, ale nie wyszły mi tak, jak na filmie, choć bardzo się starałam. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Spróbuję jeszcze raz, bo wyglądają niesamowicie ;)

      Usuń
  2. Mmm, wygląda na taki puszysty :) Pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń