SKŁADNIKI: na tortownicę o średnicy 20 cm ; czas przygotowania ok. 180 minut
Biszkopt:
- 4 jaj (białka i żółtka osobno)
- 100 g cukru
- 100 g maki pszennej
- 1 łyżka kakao (kopiasta)
- szczypta soli
DO PRZEŁOŻENIA:
- mały słoiczek konfitury wiśniowej lub z czarnej czereśni
- kieliszek lub dwa nalewki z wiśni lub czereśni
- 500 g wydrylowanych świeżych wiśni lub czereśni (odłożyć kilka całych do dekoracji)
- 2-3 łyżki cukru
- 1 l śmietany 36% dobrze schłodzonej
- 2 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy lub esencja
- do dekoracji kilka całych owoców wiśni lub czereśni oraz 50 g czekolady w płatkach i listki mięty
Czereśnie lub wiśnie wydrylować, (odłożyć kilka całych do dekoracji), zasypać cukrem i zalać wiśniówką. Odstawić na dwie godziny, żeby nasiąknęły alkoholem. Jeśli owoce są duże, można je przekroić .
Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem. Boków niczym nie smarować.
Kakao przesiać z mąką.
W misce zmiksować białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodać w dwóch partiach połowę cukru(50 g) i ubijać do momentu, aż się rozpuści.
Nie myjąc końcówek zmiksować żółtka na kogel-mogel.
Dodać do piany i wymieszać. Do masy jajecznej dodać w dwóch partiach przesianą mąkę z kakaem. Wymieszać delikatnie szpatułką od dołu ku górze.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 35 minut. Sprawdzić patyczkiem środek czy upieczony. Jeszcze gorącym w tortownicy upuścić na blat lub podłogę z wysokości ok.40 cm. Pozostawić w tortownicy, aż ostygnie. Chłodny dookoła odkroić od boku tortownicy i wstawić na 30 minut do lodówki. Ułatwi nam to przekrojenie biszkoptu na trzy blaty. Jeśli biszkopt jest nierówny, biszkopt można położyć do góry dnem.
Owoce wyłożyć na sitko, Do wiśniowego soku z alkoholem wlać 100 ml przegotowanej, chłodnej wody i nasączyć każdy biszkoptowy blat.
Zimną śmietanę zmiksować na małych obrotach z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz fixem. Należy uważać, żeby nie przebić.
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, posmarować konfiturą oraz 1/5 bitej śmietany oraz 1/3 częścią owoców.
Przykryć nasączonym biszkoptem i powtórzyć czynność z pozostałymi blatami.
Pozostałą śmietana posmarować wierzch i boki oraz udekorować rozetkami z bitej śmietany. Bok i środek posypać czekoladowymi wiórkami i ułożyć wisienki lub czereśnie.
Tort wstawić do lodówki na 3-4 godziny, żeby ładnie zastygł.
Smacznego :)
Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńKocham tort szwarcwaldzki - ten właśnie tak wygląda jak na moje oko. Mogłabym się w nim nawet wykąpać ;) Wygląda tak cudnie, że aż zrobiłam się głodna. No i wyszedł Ci wspaniale.... :) Pozdrawiam! www.mojegotowanieiblogowanie.pl
OdpowiedzUsuńImponujący tort. Jak marzenie :) Cudnie udekorowany i pewnie pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Daję Wam słowo honoru, że był wyborny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo połączenie działa jak narkotyk. Czekolada krem i wiśnie! Mniam! :)
OdpowiedzUsuń