piątek, 3 lipca 2015

Kostka czekoladowo-truskawkowa z masłem orzechowym


                                          



Ciastko jest mocno czekoladowe, z dobrze wyczuwalnym smakiem masła orzechowego i delikatną nutą truskawkową. Czekolada, wylana jest na rozdrobnione herbatniki, które nadają kostce  chrupiącą konsystencję, tak lubianą i cenioną  w pralinkach. Można podać indywidualnie lub z   owocowym sorbetem, przełamującym moc czekolady.
Pomysł tutaj ( film z netu ), przepis własny. 

SKŁADNIKI: blaszka 20x20 cm ;  czas przygotowania 30 minut + czas oczekiwania 120 minut

Gotowane truskawki:
  • 250 g truskawek
  • 60 g cukru (3 łyżki)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy




Do rondelka wlać sok i cukier, dodać  umyte i pokrojone truskawki. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, żeby odparował nadmiar wody. Rozgotowane rozdrobnić blenderem.

Spód:
  • 200 g herbatników
  • 170 g masła orzechowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy

  
Wszystkie składniki rozdrobnić i wymieszać w blenderze. Blaszkę wyłożyć pergaminem, równomiernie rozprowadzić ciastka, lekko ugniatając łyżką ich powierzchnię. Wstawić na 15 minut do zamrażalki. 

Czekolada:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 50 g masła orzechowego
  • 1 łyżka śmietany 26%
  • gotowane truskawki
  • 3 krople esencji orzechowej 


Dodatkowo do dekoracji:
  • 40 g masła orzechowego, rozpuszczonego
  • kilka kiści czerwonych porzeczek i listki mięty
W rondelku o podwójnym dnie rozpuścić czekoladę ze śmietaną, masłem i masłem orzechowym.
Do rozpuszczonej dodać rozdrobnione, gotowane truskawki oraz esencję. Wylać na zimny spód z ciastek. Polać rozpuszczonym masłem orzechowym, za pomocą patyczka lub noża przeciąć jej powierzchnie i poukładać  pojedyncze owoce porzeczki i listki mięty. Wstawić na dwie godziny do lodówki , żeby dobrze zastygła. Twardą pokroić w kostkę. Świetnie smakuje z owocowym sorbetem np. o smaku porzeczki, wiśni czy cytryny. 
Smacznego :)

  




5 komentarzy:

  1. Bardzo elegancko się prezentuje, zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest pyszny, a zwłaszcza z sorbetem truskawkowo-czereśniowym- miętowym. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Hej, nominowałam Cię u siebie na blogu do Libster Blog Award. Zapraszam serdecznie do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne połączenie smaków jak dla mnie, to trio smakuje obłędnie:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń