środa, 8 lipca 2015

Letnia sałatka z białej fasoli i cukinii



Sałatka doskonała na letnie dni i nie tylko.

SKŁADNIKI: 4-6 os.;czas przygotowania 30 minut

  • 1 cebula
  • 2 średniej wielkości cukinie 
  • 1 słoik białej fasoli 750 g 
  • kilka łyżek oliwy lub oleju
  • 1 mała kapusta pekińska lub sałata lodowa
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz, zioła

 Dodatkowo:

  • szklanka jogurtu greckiego 
  • pół szklanki majonezu
  • plasterki cytryny do dekoracji i redukcja  octu balsamicznego
WYKONANIE:
 Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na  złoty kolor pokrojoną cebulę.
Do zarumienionej dodać obraną cukinię, pokrojona w kostkę (2 cm). Dusić do miękkości.
 Fasolę  wyjąć  ze słoika i przelać wodą, dodać do uduszonych warzyw. Wlać sok z cytryny, przyprawy i zagotować.
Na półmisku ułożyć pokrojoną zieloną sałatę. Na sałatę wyłożyć letnie warzywa.
Jogurt wymieszać z majonezem, powstałym sosem polać sałatkę. Udekorować plasterkami z cytryny i  redukcją octu balsamicznego.
Smacznego :)



Lekkie i szybkie dania na upalne dni


1 komentarz:

  1. Fajne połączenie, bo oba składniki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń