Sałatka doskonała na letnie dni i nie tylko.
SKŁADNIKI: 4-6 os.;czas przygotowania 30 minut
- 1 cebula
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 słoik białej fasoli 750 g
- kilka łyżek oliwy lub oleju
- 1 mała kapusta pekińska lub sałata lodowa
- 1 cytryna
- sól, pieprz, zioła
Dodatkowo:
- szklanka jogurtu greckiego
- pół szklanki majonezu
- plasterki cytryny do dekoracji i redukcja octu balsamicznego
WYKONANIE:
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na złoty kolor pokrojoną cebulę.
Do zarumienionej dodać obraną cukinię, pokrojona w kostkę (2 cm). Dusić do miękkości.
Fasolę wyjąć ze słoika i przelać wodą, dodać do uduszonych warzyw. Wlać sok z cytryny, przyprawy i zagotować.
Fasolę wyjąć ze słoika i przelać wodą, dodać do uduszonych warzyw. Wlać sok z cytryny, przyprawy i zagotować.
Na półmisku ułożyć pokrojoną zieloną sałatę. Na sałatę wyłożyć letnie warzywa.
Jogurt wymieszać z majonezem, powstałym sosem polać sałatkę. Udekorować plasterkami z cytryny i redukcją octu balsamicznego.
Smacznego :)
Jogurt wymieszać z majonezem, powstałym sosem polać sałatkę. Udekorować plasterkami z cytryny i redukcją octu balsamicznego.
Smacznego :)
Fajne połączenie, bo oba składniki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń