poniedziałek, 20 lipca 2015

Drożdżówki maślane z serem


Ciasto drożdżowe jest mocno maślane, tak jak na ciasto duńskie przystało.
Drożdżówki są bardzo delikatne, z pyszną rumianą i chrupiącą skórką. Nadziane twarogiem, w środku są miękkie i wilgotne. Ciasto możemy wykorzystać także na rogaliki, ciasteczka i wiele innych różnorodnych wypieków słodkich i wytrawnych.

SKŁADNIKI: na 16 dużych drożdżówek; czas przygotowania: 4 godziny
  • 50 g drożdży (świeże)
  • 250 ml zimnego mleka
  • 250 ml zimnej wody
  • kostki lodu (4-6)
  • 1,2 kg maki
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g zimnego masła ale dające się rozwałkować

FARSZ SEROWY:


  • 500 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kaszy manny
Twaróg rozdrobnić widelcem, wymieszać z cukrem, kaszą i jajkiem. Pozostawić w lodówce.

Dodatkowo jedno roztrzepane jajko i mąka do podsypywania ciasta.


WYKONANIE:

Masło  ułożyć między dwoma kawałkami foli spożywczej i lekko rozwałkować na duży kwadrat. Wstawić do lodówki na pół godziny, żeby dobrze zastygło.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać mleko oraz wodę i wszystko rozpuścić. Na koniec włożyć kostki lodu i dobrze schłodzić.
Do drewnianej  niecki lub miski przesiać mąkę, dodać sól, jaja, wlać zimne drożdże wymieszane z wodą i mlekiem. Wyrobić ciasto jak na pierogi.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.






Gotowe ciasto lekko rozwałkować, na środku ułożyć schłodzone masło, złożyć jak kopertę. Podsypują blat mąką, rozwałkować ciasto na duży prostokąt. Prostokąt złożyć na trzy i ponownie rozwałkować. czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą  i włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie ponownie rozwałkować, złożyć trzy razy i schować na kolejną godzinę do lodówki. Po godzinie powtórzyć czynność. Po trzech etapach, ciasto najlepiej przekroić na pół.
Delikatnie rozwałkować pierwszą część ciasta na duży kwadrat o grubości 0,5 cm. Posmarować 2/3 ciasta połową farszu z twarogu, przykryć nie posmarowaną częścią ciasta, na które zakładamy pozostałą 1/3 część z serem. Tak powstały pas kroimy na 8 jednakowych drożdżówek. Drożdżówki lekko rozciągamy i skręcamy w przeciwne strony.
Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w dość dużych
odstępach, aby się ze sobą nie skleiły, tak jak to było w moim przypadku.
 Pozostawić na ok. 30 minut, żeby urosły. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C na złoty kolor ok. 20 minut. Tak samo przygotować drugą część ciasta z farszem. 
Drożdżówki są bardzo delikatne o maślanym smaku z niesamowicie chrupiącą skórką. 
Jeśli zostaną nam na drugi dzień, najlepiej podgrzać je w opiekaczu i będą tak samo chrupiące i świeże, jak pierwszego dnia.
Smacznego ;)

Skandynawskie lato 2015

5 komentarzy:

  1. Ooo wyobrażam sobie ten obłędny smak, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie połączenie tradycji - duńskie ciasto i polski twaróg :) Podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe. Muszę w końcu zrobić podejście do duńskiego ciasta.Dziękuję za dodanie przepisu do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję. Uważajcie, jak raz się spróbuje wypieków z duńskiego ciasta, można się od nich uzależnić. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń