Ciasto drożdżowe jest mocno maślane, tak jak na ciasto duńskie przystało.
Drożdżówki są bardzo delikatne, z pyszną rumianą i chrupiącą skórką. Nadziane twarogiem, w środku są miękkie i wilgotne. Ciasto możemy wykorzystać także na rogaliki, ciasteczka i wiele innych różnorodnych wypieków słodkich i wytrawnych.
SKŁADNIKI: na 16 dużych drożdżówek; czas przygotowania: 4 godziny
Masło ułożyć między dwoma kawałkami foli spożywczej i lekko rozwałkować na duży kwadrat. Wstawić do lodówki na pół godziny, żeby dobrze zastygło.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować, na środku ułożyć schłodzone masło, złożyć jak kopertę. Podsypują blat mąką, rozwałkować ciasto na duży prostokąt. Prostokąt złożyć na trzy i ponownie rozwałkować. czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie ponownie rozwałkować, złożyć trzy razy i schować na kolejną godzinę do lodówki. Po godzinie powtórzyć czynność. Po trzech etapach, ciasto najlepiej przekroić na pół.
Delikatnie rozwałkować pierwszą część ciasta na duży kwadrat o grubości 0,5 cm. Posmarować 2/3 ciasta połową farszu z twarogu, przykryć nie posmarowaną częścią ciasta, na które zakładamy pozostałą 1/3 część z serem. Tak powstały pas kroimy na 8 jednakowych drożdżówek. Drożdżówki lekko rozciągamy i skręcamy w przeciwne strony.
Drożdżówki są bardzo delikatne, z pyszną rumianą i chrupiącą skórką. Nadziane twarogiem, w środku są miękkie i wilgotne. Ciasto możemy wykorzystać także na rogaliki, ciasteczka i wiele innych różnorodnych wypieków słodkich i wytrawnych.
SKŁADNIKI: na 16 dużych drożdżówek; czas przygotowania: 4 godziny
- 50 g drożdży (świeże)
- 250 ml zimnego mleka
- 250 ml zimnej wody
- kostki lodu (4-6)
- 1,2 kg maki
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 500 g zimnego masła ale dające się rozwałkować
- 500 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki kaszy manny
Twaróg rozdrobnić widelcem, wymieszać z cukrem, kaszą i jajkiem. Pozostawić w lodówce.
Dodatkowo jedno roztrzepane jajko i mąka do podsypywania ciasta.
WYKONANIE:
Masło ułożyć między dwoma kawałkami foli spożywczej i lekko rozwałkować na duży kwadrat. Wstawić do lodówki na pół godziny, żeby dobrze zastygło.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać mleko oraz wodę i wszystko rozpuścić. Na koniec włożyć kostki lodu i dobrze schłodzić.
Do drewnianej niecki lub miski przesiać mąkę, dodać sól, jaja, wlać zimne drożdże wymieszane z wodą i mlekiem. Wyrobić ciasto jak na pierogi.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować, na środku ułożyć schłodzone masło, złożyć jak kopertę. Podsypują blat mąką, rozwałkować ciasto na duży prostokąt. Prostokąt złożyć na trzy i ponownie rozwałkować. czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie ponownie rozwałkować, złożyć trzy razy i schować na kolejną godzinę do lodówki. Po godzinie powtórzyć czynność. Po trzech etapach, ciasto najlepiej przekroić na pół.
Delikatnie rozwałkować pierwszą część ciasta na duży kwadrat o grubości 0,5 cm. Posmarować 2/3 ciasta połową farszu z twarogu, przykryć nie posmarowaną częścią ciasta, na które zakładamy pozostałą 1/3 część z serem. Tak powstały pas kroimy na 8 jednakowych drożdżówek. Drożdżówki lekko rozciągamy i skręcamy w przeciwne strony.
Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w dość dużych
odstępach, aby się ze sobą nie skleiły, tak jak to było w moim przypadku.
Pozostawić na ok. 30 minut, żeby urosły. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C na złoty kolor ok. 20 minut. Tak samo przygotować drugą część ciasta z farszem.
odstępach, aby się ze sobą nie skleiły, tak jak to było w moim przypadku.
Pozostawić na ok. 30 minut, żeby urosły. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C na złoty kolor ok. 20 minut. Tak samo przygotować drugą część ciasta z farszem.
Drożdżówki są bardzo delikatne o maślanym smaku z niesamowicie chrupiącą skórką.
Jeśli zostaną nam na drugi dzień, najlepiej podgrzać je w opiekaczu i będą tak samo chrupiące i świeże, jak pierwszego dnia.
Smacznego ;)
Ooo wyobrażam sobie ten obłędny smak, mniam :)
OdpowiedzUsuńTakie połączenie tradycji - duńskie ciasto i polski twaróg :) Podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Muszę w końcu zrobić podejście do duńskiego ciasta.Dziękuję za dodanie przepisu do akcji.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Uważajcie, jak raz się spróbuje wypieków z duńskiego ciasta, można się od nich uzależnić. Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć suchych drożdży? Ile?
OdpowiedzUsuńMożna. Na opakowaniu powinna być informacja na jaką ilość mąki jest zawartość torebki.
Usuń