Hiszpanie uwielbiają flan z karmelem oraz biszkopt, najlepiej czekoladowy. Te dwa bardzo popularne desery, połączone razem, tworzą niesamowite i wyborne ciasto tzw, choco flan, w Polsce znane pod nazwą "magiczne ciasto"
Kilka dni temu natknęłam się na ten przepis w hiszpańskiej grupie kulinarnej. Bardzo mi się spodobał i nie byłabym sobą, gdybym go nie wypróbowała. Tutaj moja inspiracja.
Dlaczego magiczne? Dlatego, że podczas pieczenia, ciasto ciemne, jak za sprawą czarodziejskiej różdżki zamienia się miejscem z ciastem jasnym, ale podczas krojenia, deser jest bez zmian. Zimny deser wybornie smakuje w upalne lato z lodami lub świeżymi owocami.
SKŁADNIKI: naczynie żaroodporne o średnicy 25/28 cm; czas przygotowania 20 minut +czas pieczenia 75 minut +czas stygnięcia
BISZKOPT:
- 200 g mąki
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 200 g rozpuszczonej czekolady deserowej
- 240 ml mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
FLAN:
Biszkopt:
Do mleka dodać sok z cytryny i odstawić na 15 minut, aby nam się lekko zsiadło.
Przygotować karmel tj. do rondelka lub na małą patelnię wlać wodę i wsypać cukier, gotować, aż uzyskamy brązowy karmel. Gorący wylać do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić pędzelkiem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Piekarnik nagrzać do 170'C.
Jajka zmiksować z cukrem i solą na puszystą masę, wlać olej i rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Następnie wlać połowę mleka i część mąki, połączyć i dodać pozostałą mąkę z mlekiem. Wymieszać na jednolitą i gładka masę.
Wylać do formy z karmelem, wygładzić.
Przygotować flan tj. jaja zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, wlać mleko i dokładnie wymieszać.
Wylać na ciasto czekoladowe, ale nie bezpośrednio na biszkopt. Najlepiej podstawić sobie łyżkę lub wylewać łyżką wazową.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 75/80 minut, do tzw suchego patyczka.
Upieczony pozostawić w formie, żeby wystygł. Chłodny wstawić na 2 godziny do lodówki.
Zimny obkroić od brzegów i wyłożyć na patere górą na dół, tak aby biszkopt znalazł się na spodzie i flan jako delikatniejszy na wierzchu.
Podawać sam lub z lodami czy świeżymi owocami.
Smacznego :)
Totalna magia :)
OdpowiedzUsuń