piątek, 24 lipca 2015

Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe


Hiszpanie uwielbiają flan z karmelem oraz biszkopt, najlepiej czekoladowy. Te dwa bardzo popularne desery, połączone razem, tworzą niesamowite i wyborne ciasto tzw, choco flan, w Polsce znane pod nazwą "magiczne ciasto"
Kilka dni temu natknęłam się na ten przepis w hiszpańskiej grupie kulinarnej. Bardzo mi się spodobał i nie byłabym sobą, gdybym go nie wypróbowała. Tutaj moja inspiracja.
Dlaczego magiczne?  Dlatego, że podczas pieczenia, ciasto ciemne, jak za sprawą czarodziejskiej różdżki zamienia się miejscem z ciastem jasnym, ale podczas krojenia, deser jest bez zmian. Zimny deser wybornie smakuje w upalne lato z lodami lub świeżymi owocami.


SKŁADNIKI: naczynie żaroodporne o średnicy 25/28 cm; czas przygotowania 20 minut +czas pieczenia 75 minut +czas stygnięcia

BISZKOPT:

  • 200 g mąki
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 200 g rozpuszczonej czekolady deserowej
  • 240 ml mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
FLAN:
  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • cukier waniliowy lub 1/3 laski wanilii
KARMEL:
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka wody
PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:
Do mleka dodać sok z cytryny i odstawić na 15 minut, aby nam się lekko zsiadło.
Przygotować karmel tj. do rondelka lub na małą patelnię wlać wodę i wsypać cukier, gotować, aż uzyskamy brązowy karmel. Gorący wylać do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić pędzelkiem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Piekarnik nagrzać do 170'C.
Jajka zmiksować z cukrem i solą na puszystą masę, wlać olej i rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Następnie wlać połowę mleka i część mąki, połączyć i dodać pozostałą mąkę z mlekiem. Wymieszać na jednolitą i gładka masę. 
Wylać do formy z karmelem, wygładzić.
Przygotować flan tj. jaja zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, wlać mleko i dokładnie wymieszać.  
Wylać na ciasto czekoladowe, ale nie bezpośrednio na biszkopt. Najlepiej podstawić sobie łyżkę lub wylewać łyżką wazową.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 75/80 minut, do tzw suchego patyczka.
Upieczony pozostawić w formie, żeby wystygł. Chłodny wstawić na 2 godziny do lodówki. 
Zimny obkroić od brzegów i wyłożyć na patere górą na  dół, tak  aby biszkopt znalazł się na spodzie i flan jako delikatniejszy na wierzchu.
Podawać sam lub z lodami czy świeżymi owocami.
Smacznego :)



1 komentarz: