środa, 22 lipca 2015

Tortilla z cukinii



 Mieszkam od kilkunastu lat w Hiszpanii, ale dopiero kilka dni temu odkryłam nową tortille, bardzo smaczną, prawie dietetyczną. Tradycyjna robiona jest ze smażonych ziemniaków i jaj. W tej, ziemniaki zamieniłam na cukinię ugotowaną na parze, jaja  zostały bez zmian, zaś smak wzbogacił dodany tuńczyk i ser. Jest bardzo delikatna i soczysta, a dzięki ułożonym plasterkom sera, swoim wyglądem przypominała pizze, tak bardzo lubianą przez najmłodszych.

SKŁADNIKI: tortilla o średnicy 28 cm; czas przygotowania 30 minut

  • dwie średnie cukinie (ok.1 kg)
  • 6 jaj
  • 1 puszka tuńczyka (80 g)
  • 2 plasterki sera mozzarella
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka oliwy
  • ulubione zioła
Oliwki do dekoracji, 

WYKONANIE:
Cukinię umyć, obrać i ugotować na parze do miękkości. Osuszyć na papierowym ręczniku.
W misce roztrzepać jaja, dodać kawałki tuńczyka, przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
Do jaj dodać osuszoną cukinię i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę, Wlać masę jajeczną i smażyć na średnim ogniu, żeby jaja się lekko ścięły. Za pomocą dużego talerza, ostrożnie odwrócić tortillę i dosmażyć z drugiej strony. Na wierzch ułożyć serowe trójkąty. Tortillę zsunąć na półmisek i udekorować oliwkami lub pieczoną papryką.
Doskonale smakuje z chrupiącą bułką. Polecam na letnią i lekką kolację.
Smacznego :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dni




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz