Kasza gryczana ceniona i popularna we wschodnich regionach kraju i nie tylko. Dziś moje połączenie może niektórych zaskoczy, ale jest jedyny sposób na to, żeby moje dzieci jadły tak zdrowy produkt, który nie wszyscy lubią. Zachęcam do jego przygotowania.
Ryż z kaszą gryczaną jest bardzo smaczny i aromatyczny, doskonały do ryb, mięs, sosów itp.
SKŁADNIKI: na 4-6 osoby; czas przygotowania 35 minut
- 1 szklanka suchego ryżu
- 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oleju
- 1/2 kostki rosołowej
- 1 płaska łyżka soli
- 3 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlać olej, wsypać ryż i sól. Prażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając, żeby się nie przypalił. Wlać wodę, wsypać kaszę, dodać pól kostki rosołowej i gotować na średnim ogniu bez przykrycia do momentu pojawienia się małych dziurek.
Ważne! NIE mieszamy.
Gdy woda prawie odparuje i pojawią się pierwsze dziurki dodać dwa ząbki czosnku (całe), zamieszać, zmniejszyć ogień na jak najmniejszy i przykryć szczelnie pokrywką.
Parować przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz