wtorek, 15 września 2015

Biały ryż z kaszą gryczaną


Kasza gryczana ceniona i popularna we wschodnich regionach kraju i nie tylko. Dziś moje połączenie może niektórych zaskoczy, ale jest jedyny sposób  na to, żeby moje dzieci jadły tak zdrowy produkt,  który  nie wszyscy lubią. Zachęcam do jego przygotowania.
Ryż z kaszą gryczaną jest bardzo smaczny i aromatyczny, doskonały do ryb, mięs, sosów itp.

SKŁADNIKI: na 4-6 osoby; czas przygotowania 35 minut

  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlać olej, wsypać ryż i sól. Prażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając, żeby się nie przypalił. Wlać wodę, wsypać kaszę, dodać pól kostki rosołowej i gotować na średnim ogniu bez przykrycia do momentu pojawienia się małych dziurek.
 Ważne! NIE mieszamy. 
Gdy woda prawie odparuje i pojawią się pierwsze dziurki dodać dwa ząbki czosnku (całe), zamieszać, zmniejszyć ogień na jak najmniejszy i przykryć szczelnie pokrywką. 
Parować przez 20-25 minut.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz