Jeżynki piękne i zdrowe, z działki rodziców najlepsze. W tym roku był na nie wyjątkowy urodzaj. Można się było nimi najeść do syta, a nawet starczyło na zimowe przetwory.
Frużelina z jeżyn doskonała do sernika, lodów, gofrów itp.
SKŁADNIKI: czas przygotowania 15 minut
- 1 kg jeżyn
- 250 g cukru (jeśli jeżyny są bardzo kwaśne należy dosłodzić)
- 1 łyżka żelatyny namoczonej w zimnej wodzie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki zimnej wody do rozrobienia mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Do garnka włożyć jeżyny, dodać cukier i rozgotować. Następnie należy wlać mąkę rozprowadzoną wodą i sok z cytryny.
Ugotować rzadki kisiel. Do gorącego kisielu dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła.
Gorącą frużelinę przelać do słoiczków i szczelnie zamknąć.
Smacznego :)
Uwaga! Gdyby frużelina wyszła zbyt gęsta, można dolać niewielką ilość gorącej, przegotowanej wody.
Bardzo lubię jeżyny; u mnie niestety w tym roku mało, za mało...
OdpowiedzUsuń