środa, 23 września 2015

Czekoladowiec serowy z kawą(tiramisu)






Tort jest oryginalny i niesamowicie smaczny. Powstał przez połączenie moich dwóch ulubionych ciast: tiramisu i sernika japońskiego.  Przełożony jest kremem czekoladowo-serowym z żółtkami, którego słodycz przełamuje poncz z kawy i amaretto. Tort jest bardzo aromatyczny o subtelnym smaku i delikatnej strukturze. Jest dość pracochłonny, ale naprawdę warto poświęcić ten czas i oczarować gości wyjątkowym smakiem.
Ps. W mojej wersji tort obłożony jest kremem maślanym (buttercream), ale nie ma takiej konieczności. Można go udekorować tradycyjnie bitą śmietaną i posypać kakaem.


SKŁADNIKI: na tortownicę o średnicy 25 cm ; czas przygotowania ok. 8 godzin (wliczony jest również czas chłodzenia)

Sernik japoński

  • 6 jaj (żółtka i białka osobno)
  • 300 g miękkiego i kremowego serka typu "philadelphia" o temperaturze pokojowej lub kremowa ricotta 
  • 250 g białej czekolady
  • szczypta soli


Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, bok posmarować masłem i przykleić pergaminowy pasek.
Ponieważ sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, należy obłożyć tortownicę na zewnątrz folią aluminiową, aby nie dostała się do środka woda.
Do piekarnika wstawić wysoką brytfannę, wypełnioną do połowy wodą i nagrzać piekarnik do 180'C.
Do miseczki wsypać połamaną czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie dodać żółtka i zmiksować mikserem. Do żółtek i czekolady dodać serek i wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać w kilku partiach do czekoladowego kremu i bardzo delikatnie wymieszać.
Masę wylać do tortownicy.
Zabezpieczoną tortownicę wstawić do brytfanny z gorącą wodą. Piec w temperaturze 170' przez 15 minut, następnie zmniejszy temperaturę do 150'C i piec jeszcze przez ok. 45 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i   pozostawić wewnątrz piekarnika tortownicę do całkowitego wystygnięcia.
Uwaga! Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia przez pierwsze 30 minut. 
Chłodny wstawić do lodówki, żeby dobrze stężał, ułatwi to przekrojenie sernika na dwa blaty.

Biszkopt:
  •  60 g mąki ziemniaczanej(1/3 szklanki)
  •  120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • 6 jaj dużych lub 7 mniejszych
  • 180 g cukru (2/3 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 130 ml zimnej wody
  • 2 łyżki kakao

 Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z cukrem zwykłym i wanilinowym. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do jaj i delikatnie wymieszać.

Na koniec wlać  wodę, wymieszać, wylać na blaszkę i piec ok. 35 minut w temp.180'C.
Chłodny wstawić do lodówki. Zimny, dobrze schłodzony biszkopt łatwiej przekroić na trzy blaty.

Poncz:

  • 200 ml  zaparzonej kawy z ekspresu
  • 50 ml amaretto 
  • łyżka cukru
Zaparzoną kawę osłodzić, wystudzić i połączyć z likierem. 
Dobrze nasączyć trzy blaty biszkoptowe.

Krem czekoladowo-serowy 
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 200 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 500 g  zimnego, miękkiego i kremowego serka typu "philadelphia" (serek

    naturalny do smarowania pieczywa)
  • 2 łyżki likieru amaretto

  •  2 łyżki kakao i siteczko do posypania kremu.
Żółtka zmiksować z cukrem na kogel-mogel. Jeśli nie jesteście zwolennikami surowych jaj w kremach, żółtka miksujemy nad kąpielą wodną przez kilka minut, żeby zaparzyć. Do przestudzonych dodać serek i dokładnie zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę oraz amaretto.
Dokładnie zmiksować. Gdyby krem był zbyt rzadki, wstawić na kilkanaście minut do lodówki i potem ponownie zmiksować.

Buttercream:


  • 450 g miękkiego masła,  pokrojonego na małe kawałki
  • 5 białek
  • 350 g cukru
  • szczypta soli
  • aromat śmietankowy 


Do dużego gara, nad którym będziemy ubijać białka wlać kilka szklanek wody i doprowadzić do wrzenia. Białka umieścić w metalowej misce, dodać szczyptę soli, cukier i ustawić nad kąpielą wodną. Mieszać rózgą (cały czas podgrzewając), tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści. Gdy cukier nie jest już wyczuwalny pomiędzy palcami, zdjąć białka z garnka. Za pomocą miksera i końcówek do ubijania, miksujemy na sztywna pianę. Beza musi być gęsta i całkiem zimna. Proces ubijania może potrwać ok.10 minut. Następnie należy zmienić końcówki na mieszające  i stopniowo dodajemy kawałki masła, cały czas miksując. Krem będzie trochę rzadszy, ale po kilku dodatkowych minutach miksowania, krem wyraźnie zacznie gęstnieć. Na koniec dodać aromat.  
Przełożenie:
Zimny biszkopt przekroić nożem strunowym na trzy równe blaty. Każdy nasączyć ponczem.
Zimny sernik ostrożnie przekroić na dwa blaty. Włożyć między jeden a drugi cienką podkładkę lub bardzo szeroki nóż i delikatnie rozdzielić. 
Na paterę położyć pierwszy nasączony biszkopt, posmarować hojnie kremem czekoladowo-serowym, posypać kakaem i ułożyć pierwszy blat serowy. Blat serowy posmarować cienko kremem czekoladowym i położyć drugi blat biszkoptowy, ten smarujemy kremem czekoladowym, posypujemy kakaem, kładziemy kolejny blat serowy smarujemy kremem czekoladowym, kładziemy ostatni biszkopt. 
Całość udekorować kremem maślanym (buttercream), można dodać do kremu barwnik  lub oprószyć kakaem. 
Tort wstawić na co najmniej 4 godziny do lodówki. 
Wyjąć z chłodu na pół godziny przed spożyciem.
Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. Smak to zdecydowanie coś dla mnie :)
    A dekoracja prześliczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu. Jednak dekoracja ma duże niedociągnięcia. Myślę, że lepiej by wyglądał poprószony samym kakaem z prostymi rozetkami. Obiecuję poprawę. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wspaniały tort. Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń