środa, 30 września 2015

"Tatar" z jajkiem smażony




 

Prawdziwego nigdy nie jadłam, podobno jest  bardzo smaczny i oczywiście do jego przygotowania używa się surową polędwicę wołową. Odstrasza mnie jednak surowe mięso i jajko.
 Postanowiłam spróbować połączyć te dwa składniki z obróbką cieplną i oto mój rezultat.
 Myślę, że jest całkiem przyzwoity i ciekawy.
Tatar w wersji smażonej.

SKŁADNIKI: 4-6 sztuk; czas przygotowania 20 minut

  • ok.1 kg mięsa mielonego wołowego 1 kl. lub 70% chudej wołowiny i 30% wieprzowiny
  • 1 cebula drobno pokrojona lub szczypiorek
  • łyżka musztardy
  • sól, pieprz mielony, sos sojowy

  • 4 duże jaja lub 6 mniejsze
  • kilka kostek lodu
  • surowe jajko
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 2 łyżki startego  sera parmezanu 
  • 0,5 l oleju
  • woda do gotowania i ostudzenia jaj
WYKONANIE:

Do przygotowania tego dania, bardzo ważne jest prawidłowe ugotowanie jaj. Jeśli ten etap wykonamy niedokładnie, jajka po usmażeniu tatara będą w środku twarde. W ugotowaniu jaj pomoże nam zegarek, a do szybkiego ostudzenia, woda z lodem.
Jajka, żeby podczas gotowania nam nie pękły, powinny być o temperaturze pokojowej, a do wody, w której będą gotowane należy dodać łyżeczkę soli i trochę octu.
Do wrzątku na łyżce ostrożnie włożyć jajka i od chwili ponownego zawrzenia wody, z zegarkiem w ręku gotować tylko 4 minuty. Jaja ugotowane po tym czasie chłodzimy w misce z lodowatą wodą.
Mięso wymieszać w misce z drobno posiekaną cebulą lub szczypiorem i doprawić przyprawami.
Przygotować panierkę tj:
Na trzech różnych talerzykach przygotować roztrzepane jajko, mąkę i bułkę wymieszaną z parmezanem.
Ugotowane jajka na miękko delikatnie obrać, uważając żeby nie pękły.
Następnie mięso mielone podzielić na 4-6 części. Z każdej uformować kulę i lekko spłaszczyć. 
Obrane jajko obtoczyć w mące, włożyć w środek spłaszczonej kuli i delikatnie otulić jajko.
Każdą faszerowaną kulę oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć z bułce tartej z serem.
W szerokim rondelku lub w wysokiej patelni rozgrzać olej.
Smażyć kule mięsa na złoty kolor ok. 1,5 minuty z każdej strony.
Wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby wsiąkł nadmiar tłuszczu.
Podawać jeszcze gorące.
Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz