niedziela, 29 listopada 2015

Krówki śmietankowe z sezamem










 Krówki to moje ulubione łakocie z dzieciństwa. Robiłam już krówki czekoladowe oraz cudowne  ciagutki,  Teraz chciałam zrobić krówki lodowe Danusi, jednak z przyczyn technicznych, jej krówki będa musiały jeszcze troche poczekać. Do  ugotowanej, domowej  masy kajmakowej dodałam sezam i wyszły mi bardzo smaczne krówki sezamowe. Polecam.



SKŁADNIKI: na ok 50 sztuk) ; czas przygotowania 95 minut  + czas chłodzenia

  • 500 ml mleka skondensowanego-słodzone
  • 200 ml śmietany 26%
  • 150 g cukru
  • 125 g masła + 1 łyżka
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki prazonego sezamu
  • pół laski wanilii
WYKONANIE:
Do garnka, najlepiej o podwójnym dnie, wlać mleko skondensowane, śmietanę, cukier, przekrojoną laskę wanilii, sól i masło. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 60 minutna, od czasu do czasu mieszając. Po godzinie masa wyraźnie zaczyna  brązowieć i gęstnieć. Gotujemy jeszcze  15/20 minut, energicznie mieszając, uważając, żeby nie przypalić masła.
Gdy masa będzie już dość gęsta i zmieni kolor na karmelowy, dodać pozostałe masło i sezam. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Jeśli mamy wątpliwość, czy juz jest właściwy moment, najlepiej nałożyć niewielką ilość masy na zimny, szklany spodeczek i sprawdzić, czy krówka szybko zastyga i jest elastyczna. Nie powinna nam się lepić do palców.
Wyłożyć do prostokątnego pojemnika, lub keksowej foremki wyłożonego folią spożywczą.
Wyrównać, lekko przestudzić i wstawić na ok. 3-4 godziny do lodówki. Zimne pokroić w prostokątne cukierki, przypominające  krówki. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)














Wraz ze mną we wspólnym wydarzeniu Ciasto na niedzielę  (Słodkości z sezamem i/lub chałwą) wzięły udział blogi:

Prezenty na Mikołajki II
Różowa Kuchnia
Moje Małe Czarowanie
Moje Wypieki i Nie Tylko
Szóste Niebo
Gotowanie to proste
Grunt to przepis
Moje Domowe Kucharzenie
Życie zaczyna się w kuchni

Pozdrawiam:)






8 komentarzy:

  1. ależ pyszności ;D
    sałatka warzywna

    OdpowiedzUsuń
  2. Krówki to jest to co uwielbiam! Dzięki za wspólne, niedzielne pieczenie i do następnego wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow..taką krówkę to ja bym zjadła..mniam..dzięki za wspólne pitraszenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja Mama by je pokochała! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super krówki! Dziękuję za wspólną zabawę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna propozycja pod choinkę, dziękuję za wspólna zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję, postaram się częściej brać udział we wspólnym pieczeniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne krówki Dorotko. Sezam idelanie się wplata w "krówkowe smaki". Przywołałaś mi z pamięci inny łakoć z sezamem - irysy sezamkowe. Uwielbiam ten smak. :) Dziękuję Dorotko za wspólną zabawę. :)

    OdpowiedzUsuń