Krówki to moje ulubione łakocie z dzieciństwa. Robiłam już krówki czekoladowe oraz cudowne ciagutki, Teraz chciałam zrobić krówki lodowe Danusi, jednak z przyczyn technicznych, jej krówki będa musiały jeszcze troche poczekać. Do ugotowanej, domowej masy kajmakowej dodałam sezam i wyszły mi bardzo smaczne krówki sezamowe. Polecam.
SKŁADNIKI: na ok 50 sztuk) ; czas przygotowania 95 minut + czas chłodzenia
- 500 ml mleka skondensowanego-słodzone
- 200 ml śmietany 26%
- 150 g cukru
- 125 g masła + 1 łyżka
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki prazonego sezamu
- pół laski wanilii
WYKONANIE:
Do garnka, najlepiej o podwójnym dnie, wlać mleko skondensowane, śmietanę, cukier, przekrojoną laskę wanilii, sól i masło. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 60 minutna, od czasu do czasu mieszając. Po godzinie masa wyraźnie zaczyna brązowieć i gęstnieć. Gotujemy jeszcze 15/20 minut, energicznie mieszając, uważając, żeby nie przypalić masła.
Gdy masa będzie już dość gęsta i zmieni kolor na karmelowy, dodać pozostałe masło i sezam. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Jeśli mamy wątpliwość, czy juz jest właściwy moment, najlepiej nałożyć niewielką ilość masy na zimny, szklany spodeczek i sprawdzić, czy krówka szybko zastyga i jest elastyczna. Nie powinna nam się lepić do palców.Wyłożyć do prostokątnego pojemnika, lub keksowej foremki wyłożonego folią spożywczą.
Wyrównać, lekko przestudzić i wstawić na ok. 3-4 godziny do lodówki. Zimne pokroić w prostokątne cukierki, przypominające krówki. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)


Wraz ze mną we wspólnym wydarzeniu Ciasto na niedzielę (Słodkości z sezamem i/lub chałwą) wzięły udział blogi:

Różowa Kuchnia
Moje Małe Czarowanie
Moje Wypieki i Nie Tylko
Szóste Niebo
Gotowanie to proste
Grunt to przepis
Moje Domowe Kucharzenie
Życie zaczyna się w kuchni
Pozdrawiam:)
Smacznego :)


Wraz ze mną we wspólnym wydarzeniu Ciasto na niedzielę (Słodkości z sezamem i/lub chałwą) wzięły udział blogi:

Różowa Kuchnia
Moje Małe Czarowanie
Moje Wypieki i Nie Tylko
Szóste Niebo
Gotowanie to proste
Grunt to przepis
Moje Domowe Kucharzenie
Życie zaczyna się w kuchni
Pozdrawiam:)


ależ pyszności ;D
OdpowiedzUsuńsałatka warzywna
Krówki to jest to co uwielbiam! Dzięki za wspólne, niedzielne pieczenie i do następnego wkrótce :)
OdpowiedzUsuńWow..taką krówkę to ja bym zjadła..mniam..dzięki za wspólne pitraszenie.
OdpowiedzUsuńMoja Mama by je pokochała! :)
OdpowiedzUsuńsuper krówki! Dziękuję za wspólną zabawę:)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja pod choinkę, dziękuję za wspólna zabawę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, postaram się częściej brać udział we wspólnym pieczeniu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudowne krówki Dorotko. Sezam idelanie się wplata w "krówkowe smaki". Przywołałaś mi z pamięci inny łakoć z sezamem - irysy sezamkowe. Uwielbiam ten smak. :) Dziękuję Dorotko za wspólną zabawę. :)
OdpowiedzUsuń