Krówki to moje ulubione łakocie z dzieciństwa. Robiłam już krówki czekoladowe oraz cudowne ciagutki, Teraz chciałam zrobić krówki lodowe Danusi, jednak z przyczyn technicznych, jej krówki będa musiały jeszcze troche poczekać. Do ugotowanej, domowej masy kajmakowej dodałam sezam i wyszły mi bardzo smaczne krówki sezamowe. Polecam.
SKŁADNIKI: na ok 50 sztuk) ; czas przygotowania 95 minut + czas chłodzenia
- 500 ml mleka skondensowanego-słodzone
- 200 ml śmietany 26%
- 150 g cukru
- 125 g masła + 1 łyżka
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki prazonego sezamu
- pół laski wanilii
WYKONANIE:
Do garnka, najlepiej o podwójnym dnie, wlać mleko skondensowane, śmietanę, cukier, przekrojoną laskę wanilii, sól i masło. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 60 minutna, od czasu do czasu mieszając. Po godzinie masa wyraźnie zaczyna brązowieć i gęstnieć. Gotujemy jeszcze 15/20 minut, energicznie mieszając, uważając, żeby nie przypalić masła.
Gdy masa będzie już dość gęsta i zmieni kolor na karmelowy, dodać pozostałe masło i sezam. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Jeśli mamy wątpliwość, czy juz jest właściwy moment, najlepiej nałożyć niewielką ilość masy na zimny, szklany spodeczek i sprawdzić, czy krówka szybko zastyga i jest elastyczna. Nie powinna nam się lepić do palców.
Wyłożyć do prostokątnego pojemnika, lub keksowej foremki wyłożonego folią spożywczą.
Wyłożyć do prostokątnego pojemnika, lub keksowej foremki wyłożonego folią spożywczą.
Wyrównać, lekko przestudzić i wstawić na ok. 3-4 godziny do lodówki. Zimne pokroić w prostokątne cukierki, przypominające krówki. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Wraz ze mną we wspólnym wydarzeniu Ciasto na niedzielę (Słodkości z sezamem i/lub chałwą) wzięły udział blogi:
Różowa Kuchnia
Moje Małe Czarowanie
Moje Wypieki i Nie Tylko
Szóste Niebo
Gotowanie to proste
Grunt to przepis
Moje Domowe Kucharzenie
Życie zaczyna się w kuchni
Pozdrawiam:)
Smacznego :)
Wraz ze mną we wspólnym wydarzeniu Ciasto na niedzielę (Słodkości z sezamem i/lub chałwą) wzięły udział blogi:
Różowa Kuchnia
Moje Małe Czarowanie
Moje Wypieki i Nie Tylko
Szóste Niebo
Gotowanie to proste
Grunt to przepis
Moje Domowe Kucharzenie
Życie zaczyna się w kuchni
Pozdrawiam:)
ależ pyszności ;D
OdpowiedzUsuńsałatka warzywna
Krówki to jest to co uwielbiam! Dzięki za wspólne, niedzielne pieczenie i do następnego wkrótce :)
OdpowiedzUsuńWow..taką krówkę to ja bym zjadła..mniam..dzięki za wspólne pitraszenie.
OdpowiedzUsuńMoja Mama by je pokochała! :)
OdpowiedzUsuńsuper krówki! Dziękuję za wspólną zabawę:)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja pod choinkę, dziękuję za wspólna zabawę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, postaram się częściej brać udział we wspólnym pieczeniu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudowne krówki Dorotko. Sezam idelanie się wplata w "krówkowe smaki". Przywołałaś mi z pamięci inny łakoć z sezamem - irysy sezamkowe. Uwielbiam ten smak. :) Dziękuję Dorotko za wspólną zabawę. :)
OdpowiedzUsuń