Jesień, a z nią większa ochota na kaloryczne dania.
Dziś proponuję danie mało popularne, czasami odrzucane przez większąść z nas, bardziej z powodu nazwy niż smaku. Flaki to danie jednogarnkowe, które rozgrzeje nas w chłodne dni oraz doda energii. Często podawane są na weselach i chrzcinach.
Ja najczęściej robię je zimą, gdy za oknem szaro i nieprzyjemnie.
SKŁADNIKI:(na 6-8 osób ; czas flaka 8 godzin + czas gotowania ok.90 minut.
- 700 g surowych flaków wołowych, najlepiej białych
- 1/2 poćwiartowanego kurczaka
- 150 g chiorizo
- 2 duże marchwie
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g pomidorów z puszki bez skórki i rozdrobnionych w blenderze
- 2 liście laurowe
- ok.1 łyżka soli
- 1 łyżka czubata mąki
- kilka łyżek oleju do podsmażenia cebuli i czosnku
- pieprz czarny, pieprz cayena lub chile,
- kilka ziaren ziela angielskiego, papryka słodka, curry, majeranek, bazylia
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki sody
- 1 cytryna
- woda
PRZYGOTOWANIE:
Najlepiej dzień wcześniej, na wieczór namoczyć flak wołowy w wodzie z octem, sokiem z cytryny i sodą.
Nastepnego dnia, surowe flaki dokładnie czyścimy, kroimy w któtkie paski.
Pokrojone, trzy razy blanszujemy z octem, czyli do garnka należy wlać wodę i 1/3 octu, zagotować, wrzucić flaki i gotować ok. 3 minuty, wylać na cedzak i przelać zimną wodą. Powtarzamy czynność blanszowania jeszcze dwa razy. Tak przygotowane flaki zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól. Dołożyć kawałki kurczaka oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchew (wszystko powinno być dobrze przykryte wodą).
Gotować pod przykryciem do miękkości, na średnim ogniu.
Na patelni podgrzać olej, wsypać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Czosnek obrać, drobno posiekać. Dodać do cebuli. Kiełbasę pokroić w plastry, podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Wyłowić ugotowane, drobiowe mięso, usunąć kości i dodać do flaków razem z cebulą. Pogotować całość jeszcze z 5 minut bez przykrycia. Pomidory rozrobić dokładnie z mąką, dolać do flaków i zagotować. Doprawić przyprawami i octem balsamicznym.
Podawać gorące z chlebem lub bułką.
Można posypać świeżą pietruszką.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz