piątek, 4 grudnia 2015

Flaki wołowo-drobiowe



Jesień, a z nią większa ochota na kaloryczne dania.
Dziś proponuję danie mało popularne, czasami  odrzucane przez większąść z nas, bardziej z powodu nazwy niż smaku. Flaki to danie jednogarnkowe, które rozgrzeje nas w chłodne dni oraz doda energii. Często podawane są na weselach i chrzcinach.
 Ja najczęściej robię je zimą, gdy za oknem szaro i nieprzyjemnie. 

SKŁADNIKI:(na 6-8 osób ; czas flaka 8 godzin + czas gotowania ok.90 minut. 


  • 700 g surowych flaków wołowych, najlepiej białych
  • 1/2 poćwiartowanego kurczaka
  • 150 g chiorizo
  • 2 duże marchwie 
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorów z puszki bez skórki i rozdrobnionych w blenderze
  • 2 liście laurowe
  • ok.1 łyżka soli
  • 1 łyżka czubata mąki
  • kilka łyżek oleju do podsmażenia cebuli i czosnku
  • pieprz czarny, pieprz cayena lub chile,
  •  kilka ziaren ziela angielskiego, papryka słodka, curry, majeranek, bazylia
  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki sody
  • 1 cytryna
  • woda


PRZYGOTOWANIE:

Najlepiej dzień wcześniej, na wieczór namoczyć flak wołowy w wodzie z octem, sokiem z cytryny i sodą.
 Nastepnego dnia, surowe flaki dokładnie czyścimy, kroimy w któtkie paski. 
Pokrojone, trzy razy blanszujemy z octem, czyli do garnka należy wlać wodę i 1/3 octu, zagotować, wrzucić flaki i gotować ok. 3 minuty, wylać na cedzak i przelać zimną wodą. Powtarzamy czynność blanszowania  jeszcze dwa razy. Tak przygotowane flaki  zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól. Dołożyć kawałki kurczaka oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchew (wszystko powinno być dobrze przykryte wodą).
Gotować pod przykryciem  do miękkości, na średnim ogniu. 
Na patelni podgrzać olej, wsypać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Czosnek obrać, drobno posiekać. Dodać do cebuli. Kiełbasę pokroić w plastry, podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Wyłowić ugotowane, drobiowe mięso, usunąć kości i dodać do  flaków razem z cebulą. Pogotować całość jeszcze z 5 minut bez przykrycia. Pomidory rozrobić  dokładnie z mąką, dolać do flaków i zagotować. Doprawić przyprawami i octem balsamicznym.
Podawać gorące z chlebem lub bułką. 
Można posypać świeżą pietruszką.
Smacznego ;)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz