niedziela, 22 listopada 2015

Piernik staropolski (ciasto)










Ostatnio  lubuję się w ciastach miodowych. 
Był tort miodowy, była ,,Marlenka" jest i piernik dojrzewający. 
Jeszcze bez zdjęcia głównego, ale na pewno za 4 tygodni przepis zaktualizuję.
Ciasto surowe rozsiewało korzenno-miodowy zapach, smakowało podobnie.
Myślę, że upieczone będzie wyborne.
 Mam nadzieję, że te 4 tygodnie szybko mi miną i wkrótce będzie pachniało u mnie w całym domu tradycyjnym,  polskim piernikiem.

SKŁADNIKI: czas przygotowania 20 minut + czas leżakowania 4-6 tygodni 
+ czas pieczenia  
  • 500 g miodu naturalnego np. akacjowego 
  • 200 g białego cukru 
  • 200 g trzcinowego cukru
  • cukier waniliowy (łyżka)
  • 250 g masła
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,1 kg mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

W dużym garnku 6 l podgrzewamy na średnim ogniu miód, cukier i masło do momentu rozpuszczenia się cukrów.
Do gorącego wlać mleko, zamieszać.
Wbić 3 jaja, wszystko energicznie mieszamy rózgą, żeby nam nie ścięły jajka. Następnie wsypać przyprawę piernikową, sól, kwasek i sodę. Nadal wszystko mieszamy rózgą. Całość zacznie się lekko pienić.
Na końcu dodajemy w trzech partiach przesianą mąkę, za każdym razem dokładnie mieszając.
Ciasto jest dość rzadkie, o konsystencji gęstego pure. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub szklanego naczynia. 
Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki lub na balkon) na 4 - 6 tygodni.

Piec na 3 - 5 dni przed świętami.


PIECZENIE:
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm podsypując mąką. Piec w dużej blaszce w temperaturze około 170º C przez 15 - 20 minut. Wystudzić.


Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.


Piernik polać czekoladą lub lukrem. 

Długo zachowuje świeżość  zawinięty w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę.

Uwaga: Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak lekko podsypywać mąką).

Smacznego!



Prezenty na Mikołajki II




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz