Roladę upiekłam na samych białkach z myślą o akcji Ciasto na niedzielę
SKŁADNIKI: ok. 12 porcji; czas przygotowania 60 minut
BISZKOPT
- 200 g białek
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 g świeżego szpinaku
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka oleju do posmarowania papieru do pieczenia
- 2 łyżki czarnego sezamu lub maku do posypania pergaminu
FARSZ
- 400 g serka śmietankowego do smarowania pieczywa
- 1 łyżeczka chrzanu
- 125 g wędzonego łososia
- 125 g orzechów włoskich
- sól, pieprz
- 50 g konserwowej papryki
- 2-3 łyżki czarnego sezamu lub maku
WYKONANIE:
W blenderze rozdrobnić szpinak z dodatkiem cukru (szpinak najlepiej dodawać partiami, łatwiej nam będzie go rozdrobnić).
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do rozdrobnionego szpinaku włożyć dwie łyżki piany, wymieszać i delikatnie połączyć z pozostałą pianą. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać rózgą.
Biszkopt wyłożyć na przygotowaną blaszkę i równomiernie rozsmarować.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 20 minut.
Upieczony, gorący biszkopt razem z papierem ułożyć na czystej, lnianej ściereczce i szybko zwinąć (dłuższym bokiem). Odłożyć do wystudzenia.
Przygotować farsz.
Do dekoracji odłożyć kilka orzechów i dwie łyżki serka.
Pozostałe orzechy lekko posiekać nożem. Łososia pokroić w kostkę,
Serek przełożyć do miseczki, wymieszać z chrzanem. Dodać orzechy i wędzonego łososia. Wymieszać doprawić solą i pieprzem.
Zimną roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować farszem, ułożyć paski papryki i ponownie zwinąć.
Zwiniętą posmarować odłożonym serkiem, ułożyć orzechy i posypać czarnym sezamem.
Przechowywać w lodówce. Kroić w grube plastry.
We wspólnym pieczeniu wzięły udział następujące blogi:
Izioni smaki
Może coś zjemy
W mojej kuchni
Kuchnia starowiejskiej gospodyni
Moje kucharzenie
6niebo
Grunt to przepis
Słodkie okruszki
Moje małe czarowanie
Na ciasteczkowych papierach
Cafe amaretto
Domowa cukiernia Ewy
Ela stokrotka
EsmeraldaZeSmakiem
Może coś zjemy
W mojej kuchni
Kuchnia starowiejskiej gospodyni
Moje kucharzenie
6niebo
Grunt to przepis
Słodkie okruszki
Moje małe czarowanie
Na ciasteczkowych papierach
Cafe amaretto
Domowa cukiernia Ewy
Ela stokrotka
EsmeraldaZeSmakiem
Dziękuję i pozdrawiam
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym
http://sklepagnex.pl/
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym
http://sklepagnex.pl/
Dziękuję za wspólne pieczenie :D
OdpowiedzUsuńPysznie :) Uwielbiam taką roladę. Dziękuje za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne kolory i nie wątpię, że pyszne smaki! Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńI u Ciebie smaczna utylizacja białek :) Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite wykorzystanie białek. Muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
Rewelacyjny pomysł, jadłam taką roladę i bardzo mi smakowała :) Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPiękna:)
OdpowiedzUsuńEfektowna i pewnie pyszna! :)
OdpowiedzUsuńTe kolory! Coś pięknego :)
OdpowiedzUsuńW pierwszej chwili paprykę wzięłam za truskawki ;)
Witaj Aniu. Chciałam dać truskawki, ale obawiałam się czy nie przesadzę z bombą smaków. Może w przyszłości zaryzykuję.
UsuńWitaj Aniu. Chciałam dać truskawki, ale obawiałam się czy nie przesadzę z bombą smaków. Może w przyszłości zaryzykuję.
UsuńJak otworzyłam link to myślałam że to nie ten jak zobaczyłam rolade szpinakową a to nie prawda, ja tez kiedys zrobiłam taka białkową. Gratulacje że na wytrawnie, z bałek to większe wyzwanie :-) Miło było znów się spotkać :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie komentarze i za wspólne pieczenie. Już od dłuższego czasu chciałam zrobić coś wyjątkowego. Gyby nie ta akcja, nie wiem jak długo zwlekałabym jeszcze z tym zamiarem. Czekam z niecierpliwością na kolejne wyzwania i wspólną zabawę. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie komentarze i za wspólne pieczenie. Już od dłuższego czasu chciałam zrobić coś wyjątkowego. Gyby nie ta akcja, nie wiem jak długo zwlekałabym jeszcze z tym zamiarem. Czekam z niecierpliwością na kolejne wyzwania i wspólną zabawę. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńpiękna, taka wiosenna! dziękuję za wspólną zabawę:)
OdpowiedzUsuńPiękna rolada, zakochałam się :) Pozdrówka ;)
OdpowiedzUsuń