niedziela, 28 lutego 2016

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i orzechami










Rolada kojarzy nam się najczęściej z deserem. Tym razem upiekłam roladę wytrawną, z dużą ilością świeżego szpinaku, wędzonego łososia, orzechów włoskich, konserwowej papryki, czarnego sezamu i serka. Można powiedzieć, że jest to prawdziwa bomba zdrowotna. Pięknie się prezentuje jako przystawka i doskonale smakuje. Mam nadzieję, że sami o tym zechcecie się przekonać.
Roladę upiekłam na samych białkach z myślą o akcji Ciasto na niedzielę 

SKŁADNIKI: ok. 12 porcji; czas przygotowania 60 minut
Blaszka 30x40 cm

BISZKOPT
  • 200 g białek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g świeżego szpinaku
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju do posmarowania papieru do pieczenia
  • 2 łyżki czarnego sezamu lub maku do posypania pergaminu
FARSZ
  • 400  g  serka śmietankowego do smarowania pieczywa
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 125 g wędzonego łososia
  • 125 g orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • 50 g konserwowej papryki
  • 2-3 łyżki czarnego sezamu lub maku 
WYKONANIE:

Blaszkę wyłożyć papierem, posmarować olejem i posypać czarnym sezamem.
W blenderze rozdrobnić szpinak z dodatkiem cukru (szpinak najlepiej dodawać partiami, łatwiej nam będzie go rozdrobnić).
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do rozdrobnionego szpinaku włożyć dwie łyżki piany, wymieszać i delikatnie połączyć z pozostałą pianą. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać rózgą.
Biszkopt wyłożyć na przygotowaną blaszkę i równomiernie rozsmarować.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 20 minut.
Upieczony, gorący  biszkopt  razem z papierem ułożyć na czystej, lnianej ściereczce i szybko zwinąć (dłuższym bokiem). Odłożyć do wystudzenia.

Przygotować farsz.

Do dekoracji odłożyć kilka orzechów i dwie łyżki serka.
Pozostałe orzechy lekko posiekać nożem. Łososia  pokroić w kostkę,
Serek przełożyć do miseczki, wymieszać z chrzanem. Dodać orzechy i wędzonego łososia. Wymieszać doprawić solą i pieprzem.
Zimną roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować farszem, ułożyć paski papryki i ponownie zwinąć.
Zwiniętą posmarować odłożonym serkiem, ułożyć orzechy i posypać czarnym sezamem. 
Przechowywać w lodówce. Kroić w grube plastry.
Smacznego :)

We wspólnym pieczeniu wzięły udział następujące blogi: 

Dziękuję i pozdrawiam



 Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym
http://sklepagnex.pl/



Superfood w Twojej kuchni









17 komentarzy:

  1. Dziękuję za wspólne pieczenie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :) Uwielbiam taką roladę. Dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne kolory i nie wątpię, że pyszne smaki! Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I u Ciebie smaczna utylizacja białek :) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite wykorzystanie białek. Muszę kiedyś wypróbować :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny pomysł, jadłam taką roladę i bardzo mi smakowała :) Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Efektowna i pewnie pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Te kolory! Coś pięknego :)
    W pierwszej chwili paprykę wzięłam za truskawki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniu. Chciałam dać truskawki, ale obawiałam się czy nie przesadzę z bombą smaków. Może w przyszłości zaryzykuję.

      Usuń
    2. Witaj Aniu. Chciałam dać truskawki, ale obawiałam się czy nie przesadzę z bombą smaków. Może w przyszłości zaryzykuję.

      Usuń
  9. Jak otworzyłam link to myślałam że to nie ten jak zobaczyłam rolade szpinakową a to nie prawda, ja tez kiedys zrobiłam taka białkową. Gratulacje że na wytrawnie, z bałek to większe wyzwanie :-) Miło było znów się spotkać :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wszystkie komentarze i za wspólne pieczenie. Już od dłuższego czasu chciałam zrobić coś wyjątkowego. Gyby nie ta akcja, nie wiem jak długo zwlekałabym jeszcze z tym zamiarem. Czekam z niecierpliwością na kolejne wyzwania i wspólną zabawę. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za wszystkie komentarze i za wspólne pieczenie. Już od dłuższego czasu chciałam zrobić coś wyjątkowego. Gyby nie ta akcja, nie wiem jak długo zwlekałabym jeszcze z tym zamiarem. Czekam z niecierpliwością na kolejne wyzwania i wspólną zabawę. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  13. piękna, taka wiosenna! dziękuję za wspólną zabawę:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękna rolada, zakochałam się :) Pozdrówka ;)

    OdpowiedzUsuń