sobota, 5 marca 2016

Babka czekoladowa z zsiadłym mlekiem







Dawno już nie piekłam babek, a ponieważ święta wielkanocne tuż, tuż  dobrze jest sprawdzić nowy przepis. Dziś babka czekoladowa z dodatkiem zsiadłego mleka. Ciasto jest bardzo wilgotne, mocno czekoladowe i łatwe w przygotowaniu.
Dziękuję Bożenko za  zaproszenie  do wspólnego pieczenia świątecznych babek Ciasto na niedzielę .


SKŁADNIKI: foremka na babkę z kominkiem 22-24 cm; czas przygotowania ok. 70 minut

  •  250 g jaj (4 duże)
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego (domowy)
  • 250 ml zsiadłego mleka (jeśli nie macie zsiadłego mleka możecie do zwykłego mleka dodać sok  z 1/2 cytryny i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce)
  • 40 g kakao (2 kopiaste łyżki)
  • 250 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka  proszku do pieczenia
Dekoracja
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 100 ml śmietanki
  • 100 g białej czekolady 
  • 50 ml śmietanki
  • cukrowe perełki
WYKONANIE:
Formę posmarować masłem lub olejem i posypać bułką tartą.
Oddzielić żółtka od białek. Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru waniliowego. 
Żółtka miksujemy ok. 5 minut z cukrem trzcinowym. Do żółtek wlać olej i zsiadłe mleko, wszystko razem zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z kakaem i środkami spulchniającymi.
Wszystko połączyć. Do kakaowej masy dodać w trzech partiach pianę i delikatnie wymieszać.
Wylać do formy, piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 55 minut. Przez pierwsze 30 minut  nie otwieramy piekarnika. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i  pozostawić w formie żeby ostygła.  Przygotować polewy.
 Do gorzkiej czekolady wlać  100 ml śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do czekolady białej dodać 50 ml śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Letnią babkę wyjąć delikatnie z formy, ułożyć na metalowej kratce. Posmarować  dokładnie gorzką czekoladą z zewnątrz i od środka, na ciemną wylać białą. Chwilę odczekać i udekorować całość  perełkami. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy.
Smacznego :)
We wspólnym pieczeniu wzięły udział następujące blogi. Ps. Dziękuję za pyszną zabawę :)
Joanna Ł. Sama słodycz u Asi,
Paulina K. Smaczne przepisy
Joanna D. Może coś zjemy
Joanna G. Różowa kuchnia
Joanna S.-P. Grunt to przepis
Małgorzata K. Kuchnia i podróże
Bożena Moje kucharzenie
Dorota O. Moje małe czarowanie
Anna W. Cafe amaretto
Magda T.Z miłości do słodkości
Iwona T. Gotowanie...to proste
Iwona C. Izioni pyszne smaki
Dorota EsmeraldaZesmakiem








15 komentarzy:

  1. Mniam.Pysznie wygląda.dzięki za wspólne pieczenie i zapraszamy częściej..mleko zsiadłe mam to po niedzieli wypróbuję.dziś upiekłam babę drożdżowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze, nie pomyślałam o drożdżowej. Kocham drożdżowe. Takie wspólne pieczenie jest bardzo przyjemne.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na wykorzystanie zsiadłego mleka w babce! Zaintrygowałaś mnie i porywam przepis do wypróbowania :) A w międzyczasie dziękuje za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna babka :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się prezentuje, dzięki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trochę podobna do mojej, tez kakaowa tylko ja z bananami :-) Pyszna i elegancka, dzięki za wspólne wypiekanie bab :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna babka! :)
    dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ smakowicie wygląda. Pierwsza w kolejce do wypróbowania :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda baaaardzo kusząco:)) Dzięki za wspólne pieczenie! Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda imponująco, z pewnością była przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za tak miłe komentarze, czekam z niecierpliwością na kolejne akcje. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czekoladowa to moja ulubiona, piękna forma, taką właśnie muszę sobie sprawić. Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. mam w domu zsiadłe mleko, na pewno wypróbuję twój przepis ;-) dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń