Bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego (domowego), przełożone pyszną masą krówkową (kakaową). Ciasto francuskie można przygotować dzień wcześniej, lub kupić gotowe.
SKŁADNIKI:
- ok. 1 kg ciasta francuskiego(domowego) tutaj przepis na ciasto listkowe
- 200 g masy krówkowej-kakaowej
- 1 białko
- kilka łyżek cukru trzcinowego do posypania
WYKONANIE:
Ciasto francuskie-domowe podzielić na dwie części, każdą rozwałkować, posmarować rozkłóconym białkiem, posypać cukrem trzcinowym i wycinać foremką serduszka. Starajmy się, żeby zrobić jak najmniej okrawków.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, piec w nagrzanym piekarniku w 220'C przez ok.15 minut.
Pozostałe skrawki ciasta układamy jeden na drugim(nie zagniatamy) rozwałkujemy i wycinamy ciasteczka.
Zimne ciasteczka smarujemy masą krówkową, sklejamy ze sobą po dwa i układamy w hermetycznym pudełku.
Super :)
OdpowiedzUsuńAleż pulchniutkie! Pychotka :)
OdpowiedzUsuń