niedziela, 13 marca 2016

Mazurek marcepanowy z białą czekoladą











W czasie wypieków świątecznych często zostaje nam dużo białek i nie zawsze wiemy  co z nimi robić. Najczęściej pierwsza myśl jaka nam przychodzi do głowy, to beziki lub makaroniki. Ja dla odmiany polecam wykorzystać je do przygotowania mazurka. Tak, tak właśnie mazurka i to nie byle jakiego, mam na myśli mazurka marcepanowego, dekorowanego białą czekoladą i migdałami.
  Jest niesamowicie smaczny, bardzo aromatyczny, delikatny i dzięki migdałom lekko wilgotny. Mazurek jest prosty i szybki w przygotowaniu, co powinno dodatkowo zachęcić do jego wykonania.
 Przepis autorski Esmeralda Ze Smakiem na Świąteczne wypieki

SKŁADNIKI:blaszka 30x30cm lub 25x35 cm; czas przygotowania 90 minut

Mazurek

  • 30 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 6 białek
  • 400 g drobnego cukru
  • 375 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Polewa
  • 250 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. 

Dekoracja 

  • migdały w całości, siekane, dekoracja ze skórki kandyzowanej, ziarna słonecznika.
  • lub inne bakalie
WYKONANIE:
 Blaszkę wyłożyć pergaminem, posmarować grubo masłem i posypać hojnie wiórkami kokosowymi.
Na ogień postawić garnek z wodą i zagotować. Do metalowej miski wlać białka, wsypać cukier, dodać sól. Nad parą ustawić metalową miskę z białkiem, mieszając energicznie  rózgą, podgrzewamy je do momentu rozpuszczenia się cukru (ok.3 minuty). Gdy cukier nie będzie już wyczuwalny, zdjąć miskę z gara, miksować białka  przez ok. 7-10 minut, na sztywną i błyszczącą bezę. Do ubitej bezy dodać mąkę ziemniaczaną, mielone migdały oraz esencję migdałową. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej blaszki. Wyrównać, Piec w nagrzanym piekarniku w 160'C przez ok. 60 minut (piekłam bez termoobiegu). 
Upieczony pozostawić w blaszce i jeszcze ciepły polać rozpuszczona czekoladą. 
Dekorować migdałami lub innymi bakaliami wg. własnego upodobania.
Pozostawić w chłodnym miejscu do momentu zastygnięcia polewy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Ja zimny włożyłam do foliowego woreczka.

Jeśli nie przepadacie za bardzo słodkimi wypiekami, można posmarować mazurka konfiturą malinową lub porzeczkową i dopiero taki polać polewą czekoladową.
Smacznego :)


We wspólnym, świątecznym  pieczeniu biorą udział następujące blogi:






8 komentarzy:

  1. Wspaniały, pięknie udekorowany jest Twój mazurek. Czego chcieć więcej? Dobry sposób na wykorzystanie białek po pieczeniu bab świątecznych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny mazurek, fajna propozycja do naszej wspólnej zabawy :-) Dzięki Dorota :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pomysł, zupełnie wyjątkowy mazurek Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny mazurek !!!! Dziękuję za wspólne wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie wygląda! Podziwiam ogromnie, bo mazurki to nie jest moja mocna strona. Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie go przystroiłaś ! :-)

    OdpowiedzUsuń