W czasie wypieków świątecznych często zostaje nam dużo białek i nie zawsze wiemy co z nimi robić. Najczęściej pierwsza myśl jaka nam przychodzi do głowy, to beziki lub makaroniki. Ja dla odmiany polecam wykorzystać je do przygotowania mazurka. Tak, tak właśnie mazurka i to nie byle jakiego, mam na myśli mazurka marcepanowego, dekorowanego białą czekoladą i migdałami.
Jest niesamowicie smaczny, bardzo aromatyczny, delikatny i dzięki migdałom lekko wilgotny. Mazurek jest prosty i szybki w przygotowaniu, co powinno dodatkowo zachęcić do jego wykonania.
Przepis autorski Esmeralda Ze Smakiem na Świąteczne wypieki
SKŁADNIKI:blaszka 30x30cm lub 25x35 cm; czas przygotowania 90 minut
Mazurek
- 30 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 6 białek
- 400 g drobnego cukru
- 375 g mielonych migdałów
- szczypta soli
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Polewa
- 250 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej.
Dekoracja
- migdały w całości, siekane, dekoracja ze skórki kandyzowanej, ziarna słonecznika.
- lub inne bakalie
WYKONANIE:
Blaszkę wyłożyć pergaminem, posmarować grubo masłem i posypać hojnie wiórkami kokosowymi.
Na ogień postawić garnek z wodą i zagotować. Do metalowej miski wlać białka, wsypać cukier, dodać sól. Nad parą ustawić metalową miskę z białkiem, mieszając energicznie rózgą, podgrzewamy je do momentu rozpuszczenia się cukru (ok.3 minuty). Gdy cukier nie będzie już wyczuwalny, zdjąć miskę z gara, miksować białka przez ok. 7-10 minut, na sztywną i błyszczącą bezę. Do ubitej bezy dodać mąkę ziemniaczaną, mielone migdały oraz esencję migdałową. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej blaszki. Wyrównać, Piec w nagrzanym piekarniku w 160'C przez ok. 60 minut (piekłam bez termoobiegu).
Upieczony pozostawić w blaszce i jeszcze ciepły polać rozpuszczona czekoladą.
Dekorować migdałami lub innymi bakaliami wg. własnego upodobania.
Pozostawić w chłodnym miejscu do momentu zastygnięcia polewy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Ja zimny włożyłam do foliowego woreczka.
Jeśli nie przepadacie za bardzo słodkimi wypiekami, można posmarować mazurka konfiturą malinową lub porzeczkową i dopiero taki polać polewą czekoladową.
Smacznego :)
We wspólnym, świątecznym pieczeniu biorą udział następujące blogi:
Ps. Dziękuję za wspólne pieczenie. Wesołego Alleluja :)
Wspaniały, pięknie udekorowany jest Twój mazurek. Czego chcieć więcej? Dobry sposób na wykorzystanie białek po pieczeniu bab świątecznych :)
OdpowiedzUsuńrewelacja :)
OdpowiedzUsuńPiękny mazurek, fajna propozycja do naszej wspólnej zabawy :-) Dzięki Dorota :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł, zupełnie wyjątkowy mazurek Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować
OdpowiedzUsuńCudowny mazurek !!!! Dziękuję za wspólne wypieki :-)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda! Podziwiam ogromnie, bo mazurki to nie jest moja mocna strona. Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie go przystroiłaś ! :-)
OdpowiedzUsuń