piątek, 11 marca 2016

Serduszka francuskie z kakaową krówką







Bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego (domowego), przełożone pyszną masą krówkową (kakaową). Ciasto francuskie można przygotować dzień wcześniej, lub kupić gotowe.

SKŁADNIKI:

  • ok. 1 kg ciasta francuskiego(domowego) tutaj przepis na ciasto listkowe  
  • 200 g masy krówkowej-kakaowej
  • 1 białko
  • kilka łyżek cukru trzcinowego do posypania
WYKONANIE:

Ciasto francuskie-domowe podzielić na dwie części, każdą  rozwałkować, posmarować  rozkłóconym białkiem, posypać cukrem trzcinowym i wycinać foremką serduszka. Starajmy się, żeby zrobić jak najmniej okrawków.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, piec w nagrzanym piekarniku w 220'C przez ok.15 minut.
 Pozostałe skrawki ciasta układamy jeden na drugim(nie zagniatamy) rozwałkujemy i wycinamy ciasteczka.
Zimne ciasteczka smarujemy masą krówkową, sklejamy ze sobą po dwa i układamy w hermetycznym pudełku.
Ps. Ciastka można  przełożyć dowolnym kremem lub pozostawić je tylko z cukrem.
Smacznego :)




2 komentarze: