poniedziałek, 20 czerwca 2016

Ciasto czekoladowo-truskawkowe




 Pyszny i delikatny torcik czekoladowy z truskawkami, przełożony kremem śmietanowo-budyniowym powstał z myślą o wspólnej akcji truskawkowej Ciasto na niedzielę.

SKŁADNIKI: blaszka 30x30 cm; przepis na 10 porcji
czas przygotowania ok. 3 godzin

Biszkopt czekoladowy:

  • 4 jaj (żółtka i białka osobno)
  • 50 g  rozpuszczonej czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g mąki
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 2 łyżki zimnej wody

Krem śmietanowo-budyniowy:

Budyń:

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 26%
  • 50 g cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Śmietana:
  • 1/2 l dobrze schłodzonej śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok 250 g pokrojonych truskawek

Czekolada do nasączenia biszkoptu:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietany 26%

Dodatkowo: 

5 ładnych truskawek
1/3 gorzkiej czekolady

WYKONANIE:

Przygotowanie biszkoptu:

Dno blaszki wyłożyć pergaminem, (boków niczym nie posypujemy ani nie smarujemy).
Białka ubić na sztywną pianę z solą, pod koniec ubijania dodać połowę cukru i zmiksować.
Żółtka zmiksować na puch z pozostałym cukrem, wlać rozpuszczoną letnią czekoladę, zmiksować. Dodać proszek do pieczenia i sok z cytryny i razem zmiksować. 
Żółtka z czekoladą dodać do piany i zmiksować na małych obrotach. 
Wsypać przesiana mąkę z kakaem i delikatnie wymieszać rózgą. Na koniec wlać zimną wodę i dokładnie połączyć.
Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok 20 minut. 
Pozostawić w blaszce do ostygnięcia. Zimny za pomocą noża odkroić od brzegów blaszki.

Przygotowanie budyniu i kremu:

Mleko zagotować ze śmietanką. Żółtka zmiksować z cukrem i mąką.
Zalać gorącym mlekiem i zagotować, mieszając, żeby nam się nie przypalił.
Gorący przykryć folią spożywczą. Pozostawić do całkowitego schłodzenia.
 Śmietankę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem, uważając, żeby nie przebić. (miksujemy na małych obrotach miksera).
Zimny budyń lekko zmiksować, następnie  dodać ubitą śmietanę, wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Schłodzić w lodówce. 

Przełożenie biszkoptu:

Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie, dokładnie wymieszać i lekko przestudzić.
Biszkopt wyrównać i posmarować czekoladą. Pokroić na 3 dziesięciocentymetrowe paski.
Na paterze ułożyć pierwszy pasek, posmarować 1/3  częścią kremu i posypać truskawkami. Przykryć drugim paskiem, posmarować kremem i posypać truskawkami.
Przykryć ostatnim biszkoptem, czekoladą do wewnątrz i lekko docisnąć. 
Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, dokładnie wygładzić i schłodzić  20 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować truskawkami.
Do momentu podania przechowywać w lodówce. 

Smacznego :)

We wspólnym pieczeniu wzięły udział następujące blogi:

Katarzyna; Czarrna od kuchni
Angelika; Życie zaczyna się w kuchni
Joanna; Sama słodycz u Asi
Asia; Sama słodycz u Asi
Marzena; Kulinarna Maniusia
Dorota; Moje małe czarowanie
Małgosia; Marcepanowy kącik
Angelika; Życie zaczyna się w kuchni
Dagmara; Na ciasteczkowych papierach
Małgorzata; Kuchnia i podróże
Joanna; Grunt to przepis
Bożena; Moje domowe kucharzenie
Aneta; Piekielna kuchnia Anety
Iwona; Izioni pyszne smaki
Edyta; Kuchenne zapiski Edyty
Danusia; Moje wypieki i nie tylko
Dorota; EsmeraldaZeSmakiem

Dziękuję we wspólnym pieczeniu :)

13 komentarzy:

  1. pyszny ten torcik ci wyszedł,dziękuje za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje :) Porwałabym Ci kawałek wprost z monitora! :D Dzięki za wspólne truskawkowe kucharzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wygląda, częstuję się i pożeram :-) Dziękuję Dorotko za wspólną truskawkową zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie się prezentuje, dziękuję za wspólne wydarzenie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorotko wspaniałe ciasto :) dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dorotko - wspaniałe ciasto. Truskawki i czekolada to jest to co "misie lubią najbardziej". ;) Dziękuję za wspólne... truskawkowanie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za tak smaczną akcję. Dawno nie było tyle smakołyków. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne ciacho. Dziękuję za wspólne truskawkowe szaleństwo w weekendowej kuchni. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie się prezentuje i musi cudownie smakować :) Dziękuję za wspólny truskawkowy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pysznie wygląda, dziękuję za wspólny weekend;)

    OdpowiedzUsuń
  11. prezentacja przyciąga wzrok, wygląda przepysznie.
    pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń