Jest bardzo delikatne, kruche i długo zachowuje świeżość.
SKŁADNIKI: blaszka 28x38 cm na 8-10 porcji
Czas przygotowania 45 minut
- 50 ml letniej wody
- 50 ml białego wina
- 50 ml oliwy Virgen Extra
- 100 g masła lub smalcu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- Ok.450 g mąki pszennej
FARSZ:
- 4-5 łyżek oliwy
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 200 g tuńczyka z puszki (u mnie w zalewie octowej)
- szklanka pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- pieprz, gałka muszkatołowa, sól, oregano
Dodatkowo jedno roztrzepane jajko do posmarowania ciasta.
WYKONANIE:
Przygotowanie farszu.
Warzywa pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę.
Do podsmażonych warzyw dodać pomidory z puszki, przyprawy i kawałki tuńczyka, krótko podsmażyć.
Lekko przestudzić.
Przygotowanie ciasta.
W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem. wlać wszystkie składniki ciekłe, wymieszać.
Ciasto powinno być bardzo elastyczne i gładkie.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części.
Pod pierwszą część podłożyć pergamin i rozwałkować na cienki prostokąt (25x35 cm).
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć ciepły farsz, równomiernie rozprowadzić zachowując dwu-centymetrowy brzeg.
Rozwałkować cienko drugą część ciasta, przykryć ciasto z farszem, wyrównać radełkiem brzegi (skrawki można wykorzystać do dekoracji enpanady), brzeg enpanady skleić palcami i zawinąć.
Udekorować resztkami ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C na złoty kolor ok.30 minut.
Najlepiej smakuje gorąca. Zimną można podgrzać w opiekaczu.
Smacznego :)
a gdzie jest tunczyk?
OdpowiedzUsuńZjadłam 😀 na zdjęciu jest, a przepis to już co innego. Dziękuję za uwagę. Uzupełniam
UsuńTeż lubię jeść tuńczyka!!!
UsuńDziękuję i pozdrawiam