sobota, 8 października 2016

Hiszpańska enpanada/kulebiak z tuńczykiem




Hiszpańska enpanada, to coś pomiędzy włoskim kalzone , a naszym pieczonym pierogiem drożdżowym. Można ją spożywać o dowolnej porze dnia i w dowolnych okolicznościach. Najlepiej smakuje gorąca. Faszerowana jest najczęściej tuńczykiem w pomidorach i  papryką lub mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Z ciasta  możemy też zrobić paszteciki, rogaliki itp.
 Jest bardzo delikatne, kruche i długo zachowuje świeżość. 


SKŁADNIKI: blaszka 28x38 cm na 8-10 porcji
Czas przygotowania 45 minut
  • 50 ml letniej wody 
  • 50 ml białego wina
  • 50 ml oliwy Virgen Extra 
  • 100 g masła lub smalcu 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko
  • Ok.450 g mąki pszennej 
FARSZ:

  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka 
  • 1  zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g tuńczyka z puszki (u mnie w zalewie octowej)
  • szklanka pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz, gałka muszkatołowa, sól, oregano

Dodatkowo jedno roztrzepane jajko do posmarowania ciasta.
WYKONANIE:
Przygotowanie farszu.
  Warzywa pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę.
Do podsmażonych warzyw dodać pomidory z puszki, przyprawy i kawałki tuńczyka, krótko podsmażyć.
 Lekko przestudzić.
Przygotowanie ciasta.
W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem. wlać wszystkie składniki ciekłe, wymieszać.
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Ciasto powinno być bardzo elastyczne i gładkie.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części.
Pod pierwszą część podłożyć pergamin i rozwałkować na cienki prostokąt (25x35 cm).
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć ciepły farsz, równomiernie rozprowadzić zachowując dwu-centymetrowy brzeg.
Rozwałkować cienko drugą część ciasta, przykryć ciasto z farszem, wyrównać radełkiem brzegi (skrawki można wykorzystać do dekoracji enpanady), brzeg enpanady skleić palcami i zawinąć.
Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. W środku enpanady zrobić mały otwór/kominek.
Udekorować resztkami ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C na złoty kolor ok.30 minut.
Najlepiej smakuje gorąca. Zimną można podgrzać w opiekaczu.

Smacznego :)           
  













3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Zjadłam 😀 na zdjęciu jest, a przepis to już co innego. Dziękuję za uwagę. Uzupełniam

      Usuń
    2. Też lubię jeść tuńczyka!!!
      Dziękuję i pozdrawiam

      Usuń