piątek, 7 października 2016

Tort marchewkowy z musem serowym i owocami leśnymi







Tort ten jest wyjątkowy! Lekko wilgotny, aromatyczny, orzeźwiający. Ładnie wygląda w przekroju, czym zachęca do jego degustacji nie tylko dzieci ale i dorosłych. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować, tak samo,  jak wszystkim moim gościom, co mogli nim się delektować.
  Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem


SKŁADNIKI: wysoka tortownica (10cm) o średnicy 22 cm

czas przygotowania 10 minut
czas pieczenia ok. 60 minut
czas chłodzenia ok.4 godziny

BISZKOPT:
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 150 g cukru 
  • szczypta soli
  • 150 g jogurtu greckiego (naturalny) 
  • 150 ml oleju słonecznikowego 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka soku z cytryny lub 1/2 łyżeczki kasku cytrynowego 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 300 g marchwi starej na tarce o dużych oczkach (jeśli marchew ma dużo soku lekko odcisnąć lub dodać do mąki pszennej jedną łyżkę mąki ziemniaczanej)
  • Pergaminowy krążek o średnicy naszej tortownicy 
  •  pergaminowy pas wysoki na 10 cm do podwyższenia rantu
  • Masło do posmarowania 
MUS SEROWY:
  • 500 g serka śmietankowego typ philadelphia, kanapkowy z lodówki
  • 250 g serka mascarpone z lodówki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 150 g malin
  • 150 g borówek

DEKORACJA:
  • kilka malin
  •  garść borówek
  • 60 g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki mleka

WYKONANIE:

Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem,
 boków nie smarujemy.
Jeśli nie mamy wysokiej tortownicy, koniecznie musimy podwyższyć jej rant pergaminowym pasem, który musi wystawać ok. 4 cm ponad rant tortownicy. Posmarować  bok tortownicy masłem i do posmarowanego przykleić pergaminowy rant.

Białka zmiksować na sztywną pianę ze szczyptą soli.  
Nie mając końcówek, żółtka zmiksować z cukrem, proszkiem, sodą i sokiem z cytryny.
Do ubitych żółtek wlać jogurt i olej, krótko zmiksować.
Wsypać mąkę, cynamon i marchewkę, dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać w kilku partiach pianę i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy. Wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 65 minut do tzw. suchego patyczka.
 Tortownicę ustawiamy  na dolnym  poziomie piekarnika, u mnie bez termoobiegu, spirala góra-dół. 
Upieczoną babkę pozostawić w tortownicy, aż dobrze przestygnie.
Zimną wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy blaty.


Przygotowanie musu:
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, przestudzić.
W misce krótko  zmiksować ser kanapkowy z serkiem mascarpone. Do sera wlać zimną galaretkę dokładnie wymieszać rózgą lub krótko zmiksować.
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu serowego, poukładać maliny. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć.
Na drugi biszkopt wyłożyć kolejną część kremu i posypać borówkami. Położyć ostatni  biszkoptowy blat i lekko docisnąć.
Pozostałym kremem posmarować bok i wierzch tortu. Posypać owocami.
Wstawić na 4 godziny do lodówki.
Gdy dobrze stężeje, polać brzeg  polewą czekoladową (czekoladę rozpuścić i wymieszana z mlekiem).
UWAGA! Można do montażu użyć rant tortownicy. W środek wkładamy biszkopt, smarujemy kremem , na krem dajemy owoce przykrywamy drugim biszkoptem. Mocno uciskamy, żeby krem dobrze wypełnił wolne miejsce między rantem i biszkoptem. Smarujemy kolejny blat kremem i posypujemy owocami.
Całość przykrywamy, mocno dociskamy i smarujemy tylko wierzch tortu.
Dekorujemy owocami i wstawiam do lodówki na 4 godziny. Zimne demontujemy, układamy na paterze i polewamy bok czekoladą.



Smacznego :) 




9 komentarzy:

  1. Jest piękny! Podoba mi się to jesienno-letnie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, u Ciebie tez widziałam jesienne smakołyki, a ten tort , to na poprawę samopoczucia i uciszenie tęsknoty za kominkiem :)

      Usuń
  2. Pięknie i smacznie wygląda Twoje ciacho.Na pewno kiedyś skuszę sie i upieke :) Dziękuję za wspólne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie ten torcik :D Dziękuje za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotko cudowny :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za wspaniały tort, cudowny. Dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały tort, dziękuję za wspólne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda...a ja się leniłam i ciasta nie zrobiłam, tylko świderki..Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. robi wrażenie,torcik wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń