niedziela, 18 grudnia 2016

Czerwona bombka z czekoladą


Do świąt coraz bliżej.
Co powiecie na taki mini torcik w kształcie bombki, z czerwoną błyszcząca polewą i małym akcentem zimowym w postaci śnieżynek?
Prawda, że ładny? W środku też bardzo apetyczny. Biszkopt z czekoladowymi piegami przełożony czekoladowym ganache.
Z takiej słodkiej bombki chyba najbardziej ucieszą się dzieci.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem

SKŁADNIKI: na jedną bombkę o przekroju 12 cm
Na dwie metalowe, półokrągłe miseczki o górnej średnicy 12 cm i wysokie na 6 cm

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olejek waniliowy
Kruche  ciasto kakaowe:
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka mąki
Polewa:
  • 50 ml wody
  • 100 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 3 listki żelatyny
  • Kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego
Ganache:

  • 150 g czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
Dekoracja:
  • Kilka białych śnieżynek i gwiazdek z masy cukrowej 
  • Posypka


WYKONANIE:

Miseczki posmarować olejem i posypać mąką.
Wszystkie składniki na ciasto kakaowe zagnieść. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozsypać na pergaminie.
 Zamrozić w zamrażalniku.

Przygotować biszkopt:
 Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem pudrem.
Do utartego masła dodać po jednym żółtku  dokładnie miksując.
Białka ubić z solą na sztywną pianę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Do masy dodajemy po łyżce piany i mąki, delikatnie mieszamy szpatułką. Dodać olejek i zamrożone, starte kruche ciasto. Delikatnie wymieszać i przełożyć do miseczek.
Piec w nagrzanym piekarniku 180'C przez ok. 20 minut.
 Sprawdzić środek wykałaczką, ewentualnie dopiec.
Upieczony biszkopt pozostawić w miseczkach, aż wystygnie.
 Zimny wyjąć z foremek.
Przekroić nożem na kilka placków.

Przygotować ganache:
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką.
Letnim ganache przekładamy dwie półkule i  sklejamy. Lekko docisnąć, wygładzić, odciąć troszeczkę podstawy, tylko tyle, żeby kula nam się nie toczyła, wstawić na godzinę do zamrażalnika.

Przygotować czerwoną polewę:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
W rondelku gotujemy na małym ogniu przez cukier z wodą przez 2 minuty.
Do gorącego syropu dodajemy białą czekoladę i dokładnie mieszamy, żeby się rozpuściła.
Żelatynę dobrze odcisnąć, dodać do gorącej czekolady i wymieszać. Na sam koniec dodać kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie wymieszać.
Przestudzić do temperatury ok. 30 stopni.

Z zamrażalnika wyjąć kulę. Ustawić na szklance i polewać całość letnią polewą.
Udekorować cukrowymi śnieżynkami i posypką.
Odstawić w chłodne miejsce, żeby polewa dobrze zastygła.

Smacznego i Wesołych Świąt 🎄











6 komentarzy: