środa, 21 grudnia 2016

Paszteciki z kapustą i pieczarkami



Wkrótce Wigilia, na której nie może zabraknąć czerwonego barszczu.
Do barszczu wiadomo uszka z grzybkami lub kapuściane paszteciki.
Uszka nie każdy lubi, ale paszteciki zjedzą nawet dzieci. Zrobione z ciasta półkruchego z dodatkiem drożdży i białego wina, są bardzo delikatne i miękkie. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i można je wykorzystać także do innych wypieków wytrawnych czy słodkich (paszteciki, pierogi pieczone, kulebiak, kalzone, rogaliki, ciasteczka itp.)



SKŁADNIKI: duża porcja
Czas przygotowania ciasta, farszu i pasztecikiów ok.120 minut


Ciasto:
  • 100 ml letniej wody
  • 100 ml białego wina, najlepiej musujące
  • 100 ml oliwy
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • Ok. 900 g mąki
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko
  • 3-4 łyżki maku

Farsz:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 250-300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki wody
  • Sól, pieprz do smaku
Grzyby namoczyć.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Kapustę przepłukać wodą i odcisnąć.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać kapustę, grzyby i wodę, dusić 25 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone pieczarki i chwilę podsmażyć.  
Uduszoną kapustę z pieczarkami rozdrobnić blenderem lub przepuścić przez maszynkę.
 Dodać surowe jajko, bułkę i przyprawy. Wymieszać.

Przygotować ciasto:
Drożdże i cukier rozetrzeć łyżką.
Do miski wlać letnią wodę, wino, oliwę, drożdże, dodać miękkie masło, sól i jajka, wymieszać.
Dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na cztery części.
Rozwałkować na cienki prostokąt.
Na brzegu ułożyć pasek farszu, zawinąć raz ciasto i odkroić rulon, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i pokroić na paszteciki.
Następnie ułożyć kolejny pasek farszu, zawinąć, odciąć, posmarować jajkiem, posypać makiem i pokroić na paszteciki.
Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem.  Nie czekając, aż urosną wystawiamy do nagrzanego piekarnika.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C ok. 15 minut. Wystudzić na kratce.
Zimne schować do tekturowego pudełka.
Paszteciki przed podaniem można podgrzać w opiekaczu lub piekarniku.


Podawać z czerwonym barszczem.

Smacznego :)





3 komentarze:

  1. Pychotka!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi Dorotko smaku na Twoje paszteciki :)W najbliższym czasie zrobię. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, uwielbiam!
    Chociaż uszka to w ogóle moje ulubione wigilijne danie :)

    OdpowiedzUsuń