Wkrótce Wigilia, na której nie może zabraknąć czerwonego barszczu.
Do barszczu wiadomo uszka z grzybkami lub kapuściane paszteciki.
Uszka nie każdy lubi, ale paszteciki zjedzą nawet dzieci. Zrobione z ciasta półkruchego z dodatkiem drożdży i białego wina, są bardzo delikatne i miękkie. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i można je wykorzystać także do innych wypieków wytrawnych czy słodkich (paszteciki, pierogi pieczone, kulebiak, kalzone, rogaliki, ciasteczka itp.)
SKŁADNIKI: duża porcja
Czas przygotowania ciasta, farszu i pasztecikiów ok.120 minut
Ciasto:
- 100 ml letniej wody
- 100 ml białego wina, najlepiej musujące
- 100 ml oliwy
- 150 g miękkiego masła
- 50 g świeżych drożdży
- Ok. 900 g mąki
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- 3-4 łyżki maku
Farsz:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Kapustę przepłukać wodą i odcisnąć.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać kapustę, grzyby i wodę, dusić 25 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone pieczarki i chwilę podsmażyć.
Uduszoną kapustę z pieczarkami rozdrobnić blenderem lub przepuścić przez maszynkę.
Dodać surowe jajko, bułkę i przyprawy. Wymieszać.
Przygotować ciasto:
Drożdże i cukier rozetrzeć łyżką.
Do miski wlać letnią wodę, wino, oliwę, drożdże, dodać miękkie masło, sól i jajka, wymieszać.
Dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na cztery części.
Rozwałkować na cienki prostokąt.
Na brzegu ułożyć pasek farszu, zawinąć raz ciasto i odkroić rulon, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i pokroić na paszteciki.
Następnie ułożyć kolejny pasek farszu, zawinąć, odciąć, posmarować jajkiem, posypać makiem i pokroić na paszteciki.
Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem. Nie czekając, aż urosną wystawiamy do nagrzanego piekarnika.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C ok. 15 minut. Wystudzić na kratce.
Zimne schować do tekturowego pudełka.
Paszteciki przed podaniem można podgrzać w opiekaczu lub piekarniku.
Podawać z czerwonym barszczem.
Smacznego :)
- 300 g kiszonej kapusty
- 250-300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- kilka suszonych grzybów
- 1 jajko surowe
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki wody
- Sól, pieprz do smaku
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Kapustę przepłukać wodą i odcisnąć.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać kapustę, grzyby i wodę, dusić 25 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone pieczarki i chwilę podsmażyć.
Uduszoną kapustę z pieczarkami rozdrobnić blenderem lub przepuścić przez maszynkę.
Dodać surowe jajko, bułkę i przyprawy. Wymieszać.
Przygotować ciasto:
Drożdże i cukier rozetrzeć łyżką.
Do miski wlać letnią wodę, wino, oliwę, drożdże, dodać miękkie masło, sól i jajka, wymieszać.
Dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na cztery części.
Rozwałkować na cienki prostokąt.
Na brzegu ułożyć pasek farszu, zawinąć raz ciasto i odkroić rulon, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i pokroić na paszteciki.
Następnie ułożyć kolejny pasek farszu, zawinąć, odciąć, posmarować jajkiem, posypać makiem i pokroić na paszteciki.
Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem. Nie czekając, aż urosną wystawiamy do nagrzanego piekarnika.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C ok. 15 minut. Wystudzić na kratce.
Zimne schować do tekturowego pudełka.
Paszteciki przed podaniem można podgrzać w opiekaczu lub piekarniku.
Podawać z czerwonym barszczem.
Smacznego :)
Narobiłaś mi Dorotko smaku na Twoje paszteciki :)W najbliższym czasie zrobię. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńO mniam, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńChociaż uszka to w ogóle moje ulubione wigilijne danie :)
izjhzkvg
OdpowiedzUsuńsightcare
cialis 20 mg sipariş
cialis 5 mg al
kamagra
cialis 100 mg satın al
glucotrust official website
viagra satın al