niedziela, 18 grudnia 2016

Pierniczki jak alpejskie z lukrem


Pierniczki są bardzo aromatyczne i mięciutkie, nie potrzebują leżakowania.
Ciasto na pierniczki musimy jednak przygotować dzień wcześniej, bo zaraz po wyrobieniu jest dość rzadkie, kleiste i trudne do wałkowania.
 Dopiero po kilku godzinach odpoczynku w lodówce, lekko twardnieje i daje się z łatwością rozwałkować.
Nie radzę dodawać więcej mąki, żeby przyspieszyć proces oczekiwania.
Jeśli dodamy więcej mąki, będą twarde.
Moje są tym razem bez nadzienia, polukrowane samym lukrem, ale i tak są pyszne.
Można zamiast lukru użyć rozpuszczonej czekolady.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem

SKŁADNIKI:
 duża porcja ok. 150 pierniczków
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania ok. 8 godzin
Czas wycinania i pieczenia ok. 2 godziny

  • 400 g miodu (naturalny)
  • 400 g cukru trzcinowego
  • 200 g smalcu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 40 g kakao
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 250 ml greckiego jogurtu
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 1200 g mąki pszennej
  • Mąką do posypania ciasta
Lukier:
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250 g cukru pudru
WYKONANIE:

Do dużego garnka wlać miód, dodać cukier i smalec, zagotować.
 Do gorącego wsypać sól, kakao i przyprawę do piernika.
Dokładnie wymieszać.
W kubku wymieszać  jogurt z sodą. Poczekać kilka minut, żeby zwiększył swoją objętość. Dodać do masy miodowo-korzennej, wymieszać.
 Masa zacznie się pienić.
Następnie do masy dodajemy po jednym jajku, a później żółtku, za każdym razem dokładnie mieszamy łyżką.
Gdy dodamy już wszystkie  jajka i żółtka, wsypujemy w kilku partiach mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto łyżką.
Ciasto jest dość kleiste i rzadkie.
Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki żeby stwardniało. Najlepiej  na całą noc.
Następnego dnia ciasto dzielimy na dwie lub trzy porcje.  Blat lub stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy piernikowe ciasto na grubość ok. 5 mm lub troszkę grubiej.
Foremkami wycinamy pierniczki.
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując  między nimi odstęp. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 190'C przez około 8-10 minut.
Nie wydłużajmy pieczenia, bo będą twarde. Pierniczki powinny urosnąć i przypominać miękkie poduszeczki.
Sprawdzić opuszkami palców, każdy piekarnik piecze inaczej. Jeśli są po dotknięciu twarde, należy skorygować czas pieczenia.

Przygotować lukier.
W rondelku wymieszać śmietanę z cytrynowym sokiem, zagotować i gorącym lukrem za pomocą pędzelka lukrować całą powierzchnię pierniczków ( najlepiej jeszcze ciepłych)
Gdy lukier zastygnie i wyschnie, pierniczki można schować do hermetycznego pojemnika lub pudełka.

Smacznego :)






7 komentarzy:

  1. Wyglądają super :) Ja dziś też poszalałam i upiekłam pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to już któreś z kolei. Jeszcze nigdy nie piekłam tyle pierniczków co w tym roku. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Zarobiłam ciasto, jutro upiekę,dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego, mięciutkich pierniczków i Wesołych Świąt

      Usuń
  3. Bardzo apetyczne pierniczki! Podbieram przepis i zrobię na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego, udanych i smacznych pierniczków oraz Wesołych Świąt

      Usuń
  4. Cudne! Uwielbiam takie mięciutkie, rozpływające się w ustach pierniczki... :)

    OdpowiedzUsuń