Pierniczki są bardzo aromatyczne i mięciutkie, nie potrzebują leżakowania.
Ciasto na pierniczki musimy jednak przygotować dzień wcześniej, bo zaraz po wyrobieniu jest dość rzadkie, kleiste i trudne do wałkowania.
Dopiero po kilku godzinach odpoczynku w lodówce, lekko twardnieje i daje się z łatwością rozwałkować.
Nie radzę dodawać więcej mąki, żeby przyspieszyć proces oczekiwania.
Jeśli dodamy więcej mąki, będą twarde.
Moje są tym razem bez nadzienia, polukrowane samym lukrem, ale i tak są pyszne.
Można zamiast lukru użyć rozpuszczonej czekolady.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem
SKŁADNIKI:
duża porcja ok. 150 pierniczków
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania ok. 8 godzin
Czas wycinania i pieczenia ok. 2 godziny
- 400 g miodu (naturalny)
- 400 g cukru trzcinowego
- 200 g smalcu
- 1/4 łyżeczki soli
- 40 g kakao
- 40 g przyprawy do piernika
- 250 ml greckiego jogurtu
- 3 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 6 żółtek
- 1200 g mąki pszennej
- Mąką do posypania ciasta
Lukier:
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- sok z 1/2 cytryny
- 250 g cukru pudru
WYKONANIE:
Do dużego garnka wlać miód, dodać cukier i smalec, zagotować.
Do gorącego wsypać sól, kakao i przyprawę do piernika.
Do gorącego wsypać sól, kakao i przyprawę do piernika.
Dokładnie wymieszać.
W kubku wymieszać jogurt z sodą. Poczekać kilka minut, żeby zwiększył swoją objętość. Dodać do masy miodowo-korzennej, wymieszać.
Masa zacznie się pienić.
Masa zacznie się pienić.
Następnie do masy dodajemy po jednym jajku, a później żółtku, za każdym razem dokładnie mieszamy łyżką.
Gdy dodamy już wszystkie jajka i żółtka, wsypujemy w kilku partiach mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto łyżką.
Ciasto jest dość kleiste i rzadkie.
Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki żeby stwardniało. Najlepiej na całą noc.
Następnego dnia ciasto dzielimy na dwie lub trzy porcje. Blat lub stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy piernikowe ciasto na grubość ok. 5 mm lub troszkę grubiej.
Foremkami wycinamy pierniczki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 190'C przez około 8-10 minut.
Nie wydłużajmy pieczenia, bo będą twarde. Pierniczki powinny urosnąć i przypominać miękkie poduszeczki.
Sprawdzić opuszkami palców, każdy piekarnik piecze inaczej. Jeśli są po dotknięciu twarde, należy skorygować czas pieczenia.
Nie wydłużajmy pieczenia, bo będą twarde. Pierniczki powinny urosnąć i przypominać miękkie poduszeczki.
Sprawdzić opuszkami palców, każdy piekarnik piecze inaczej. Jeśli są po dotknięciu twarde, należy skorygować czas pieczenia.
Przygotować lukier.
W rondelku wymieszać śmietanę z cytrynowym sokiem, zagotować i gorącym lukrem za pomocą pędzelka lukrować całą powierzchnię pierniczków ( najlepiej jeszcze ciepłych)
Gdy lukier zastygnie i wyschnie, pierniczki można schować do hermetycznego pojemnika lub pudełka.
Smacznego :)
Wyglądają super :) Ja dziś też poszalałam i upiekłam pierniczki :)
OdpowiedzUsuńU mnie to już któreś z kolei. Jeszcze nigdy nie piekłam tyle pierniczków co w tym roku. Pozdrawiam
UsuńZarobiłam ciasto, jutro upiekę,dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńSmacznego, mięciutkich pierniczków i Wesołych Świąt
UsuńBardzo apetyczne pierniczki! Podbieram przepis i zrobię na Święta :)
OdpowiedzUsuńSmacznego, udanych i smacznych pierniczków oraz Wesołych Świąt
UsuńCudne! Uwielbiam takie mięciutkie, rozpływające się w ustach pierniczki... :)
OdpowiedzUsuń스포츠토토
OdpowiedzUsuń토토사이트
먹튀검증
Thanks for your personal marvelous posting!
I quite enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will
make sure to bookmark your blog and will eventually come back later in life.
I want to encourage yourself to continue your great work, have a
nice morning!
스포츠토토티비
OdpowiedzUsuń스포츠중계
Hi there, just wanted to tell you, I liked this article. It was inspiring.
Keep on posting!
먹튀검증