niedziela, 29 stycznia 2017

Pączki z ziemniakami (nadziewane i lukrowane)




Pączki bardzo lubię i trudno jest mi się im oprzeć.
 Na moje szczęście w Hiszpanii mało znane, więc nie jem ich za dużo.
 Jednak w czasie karnawału muszą chociaż raz zagościć na moim stole. 
Tym razem zainspirowała mnie Danusia i ciekawy przepis na pączki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.  Przepis lekko zmodyfikowałam.
 Pączki są delikatne i wilgotne, nadziane pyszną, brzoskwiniową marmoladą, polane śmietanowym lukrem i posypane aromatyczną kandyzowaną  skórką pomarańczową.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale i drugiego dnia są nadal świeże i smaczne.
 Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek.


SKŁADNIKI: na 20 pączków po 50-55 g
Czas przygotowania i smażenia ok. 180 minut

WAŻNE! 
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
W kuchni musi być ciepła i bez przeciągów. 

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 60 g cukru
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 250 g ugotowanych ziemniaków (2 średnie)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wódki
  • 4 żółtka 
  • 1 jajko
  • starta skórka z jednej cytryny



Dodatkowo:
  • mąka do posypania stolnicy
  • mały słoiczek brzoskwiniowego dżemu
  • 3-4 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki
  • ok. 5 szklanek oleju można dodać kostkę smalcu
Lukier:
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • szklanka cukru pudru
WYKONANIE:

W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem i mlekiem. 
W drugiej, większej misce umieścić przesianą mąkę, żółtka, jajko, wódkę, sól, skórkę z cytryny oraz starte na tarce ziemniaki. Wlać drożdże i zagnieść ciasto.
 Na koniec wlać roztopione masło i wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Ciasto jest dość klejące, ale nie dodajemy więcej mąki. Łatwiej nam będzie wyrabiać ciasto na stolnicy.
Gotowe ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. 
Gdy ciasto wyrośnie wyjąć z miski i lekko wyrobić na stolnicy.
Uformować wałek i pokroić na 20 porcji. 
Z każdej porcji uformować okrągłego pączka.
 Ułożyć na desce posypanej mąką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
 Najlepiej przykryć ściereczką, żeby nie wysychały.
W rondlu lub metalowej misce rozgrzać tłuszcz do temperatury 180'C.
W małym rondelku zagotować śmietanę z cukrem pudrem. 
Dżem przełożyć do szprycy ze specjalną długą tylką do nadziewania pączków. 
Gdy pączki  urosną, ostrożnie wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz,
 wyrośniętą stroną do dołu.
Przykrywamy pokrywką i smażymy ok. 2 minuty.
 Zdejmujemy pokrywkę, przekręcamy i dosmażamy drugą stronę.
 Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Jeszcze ciepłe nadziewamy za pomocą szprycy.
Układamy na metalowej kratce i lukrujemy za pomocą pędzelka.
 Każdy posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Ułożyć pojedynczo na paterze lub półmisku.

Smacznego :)

 


7 komentarzy:

  1. Robiłam pączki z ziemniaków, są naprawdę wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, to moje pierwsze, ale nie ma już nawet jednego.
      Były wyborne i takie delikatne. pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Dodatek ziemniaków to dodatkowe wartości zdrowotne, więc jestem na tak!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam ciastka z ziemniakami i były pyszne. Pączki prezentują sie świetnie, od razu ma sie ochotę sięgnąć po kilka

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham pączki... Wszystkie zjadłabym sama ;)

    OdpowiedzUsuń