czwartek, 2 lutego 2017

Kalafior z bułka tartą i szynką parmeńską


Kalafior z bułką tartą to delikatny i smaczny dodatek do dania głównego,
 a wzbogacony o szynkę parmeńską może nam posłużyć za pyszną i lekką kolację.

SKŁADNIKI: na 4 osoby; czas przygotowania ok. 20 minut.
  • 1 średni kwiat kalafiora
  • 50 g masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g szynki parmeńskiej pokrojonej w drobną kostkę
  • sól, pieprz, suszony czosnek do smaku  
  • natka pietruszki
WYKONANIE:

Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na mniejsze kawałki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody.
Gotować 15 minut. Dobrze odcedzić.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać bułkę tartą i szynkę. Zarumienić. Do bułki z szynką włożyć kalafior, wszystko razem wymieszać i podsmażyć.
Wyłożyć na półmisek. Doprawić pieprzem i suchym czosnkiem. 
Udekorować natką pietruszki.

Smacznego :)

2 komentarze: