Surówka z czerwonej kapusty, jabłek i rodzynek, to świetny dodatek do dań rybnych i mięsnych.
SKŁADNIKI: 4-6 porcji;
Czas przygotowania ok. 15 minut
- pół główki czerwonej kapusty ok. 900g
- 2 jabłka
- garść rodzynek
- pół szklanki wody
- ząbek czarnego czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- do smaku: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, bazylia
WYKONANIE:
Z kapusty zdjąć pierwsze liście i cienko pokroić na szatkownicy.
Przepłukać. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę.
Do rondla wlać wodę, dodać pokrojoną kapustę, jabłka i czosnek. Wsypać rodzynki, skropić octem.
Dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Doprawić przyprawami i oliwą. Wymieszać.
Podawać ciepłe do ryby czy mięsa.
Smacznego :)
Pyszna, bardzo lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńJak oglądam takie pyszności, to stwierdzam, że zdecydowanie za rzadko czerwona kapusta gości w mojej kuchni. Przeapetycznie!
OdpowiedzUsuń