środa, 1 marca 2017

Surówka z czerwonej kapusty na ciepło


Surówka z czerwonej kapusty, jabłek i rodzynek, to świetny dodatek do dań rybnych i mięsnych.

SKŁADNIKI: 4-6 porcji;
Czas przygotowania ok. 15 minut

  • pół główki czerwonej kapusty ok. 900g
  • 2 jabłka
  • garść rodzynek
  • pół szklanki wody
  • ząbek czarnego czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • do smaku: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, bazylia
WYKONANIE:

Z kapusty zdjąć pierwsze liście i cienko pokroić na szatkownicy.
Przepłukać. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę.
Do rondla wlać wodę, dodać pokrojoną kapustę, jabłka i czosnek. Wsypać rodzynki, skropić octem.
Dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Doprawić przyprawami i oliwą. Wymieszać.
 Podawać ciepłe do ryby czy mięsa.
Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Pyszna, bardzo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak oglądam takie pyszności, to stwierdzam, że zdecydowanie za rzadko czerwona kapusta gości w mojej kuchni. Przeapetycznie!

    OdpowiedzUsuń