czwartek, 22 sierpnia 2013

Orzeszki z kremem mascarpone - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com


Orzeszki to nic innego jak kruche ciasteczka, nadziewane kremem.
Troszkę należy im poświęcić czasu, ale warto. Są smaczne i świetnie sprawdzą się jako ozdoba kloszu. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Polecam.

SKŁADNIKI : (ok. 50 sztuk) (2 godziny)
Konieczna matryca lub patelnia do smażenia orzeszków.
  • Ok. 450g mąki
  • 125g cukru
  • 250g tłuszczu (najlepiej 1:1 smalcu i margaryny)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/2  łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM:
  • 250g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szkl mielonych orzechów
  • 1 łyżka rumu lub kilka kropli zapachu rumowego
Serek uwiercić z cukrem na krem. Dodać rum i zmielone orzechy. 
Wymieszać i przekładać zimne ciasteczka - orzeszki.

WYKONANIE:
Żółtka uwiercić z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i octem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gładkie i plastyczne. Schłodzić w lodówce ok.1 godz.
Wyjąć, formować kulki (wielkość zależy od naszej matrycy) i smażyć na nagrzanej patelni od orzeszków na złoty kolor.
Z usmażonych usunąć nadmiar kołnierza. Chłodne przekładać kremem i sklejać po dwa, aby powstał orzeszek. Do dekoracji posypać cukrem pudrem. 
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz