Troszkę należy im poświęcić czasu, ale warto. Są smaczne i świetnie sprawdzą się jako ozdoba kloszu. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Polecam.
SKŁADNIKI : (ok. 50 sztuk) (2 godziny)
Konieczna matryca lub patelnia do smażenia orzeszków.
KREM:
Konieczna matryca lub patelnia do smażenia orzeszków.
- Ok. 450g mąki
- 125g cukru
- 250g tłuszczu (najlepiej 1:1 smalcu i margaryny)
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
- 250g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szkl mielonych orzechów
- 1 łyżka rumu lub kilka kropli zapachu rumowego
Wymieszać i przekładać zimne ciasteczka - orzeszki.
WYKONANIE:
Żółtka uwiercić z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i octem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gładkie i plastyczne. Schłodzić w lodówce ok.1 godz.
Wyjąć, formować kulki (wielkość zależy od naszej matrycy) i smażyć na nagrzanej patelni od orzeszków na złoty kolor.
Z usmażonych usunąć nadmiar kołnierza. Chłodne przekładać kremem i sklejać po dwa, aby powstał orzeszek. Do dekoracji posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Żółtka uwiercić z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i octem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gładkie i plastyczne. Schłodzić w lodówce ok.1 godz.
Wyjąć, formować kulki (wielkość zależy od naszej matrycy) i smażyć na nagrzanej patelni od orzeszków na złoty kolor.
Z usmażonych usunąć nadmiar kołnierza. Chłodne przekładać kremem i sklejać po dwa, aby powstał orzeszek. Do dekoracji posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?
OdpowiedzUsuń